Video Locurile de joacă din București, un pericol pentru copii - leagăne ruginite, tobogane rupte şi covoare de mizerie
Locurile de joacă din parcuri ascund adevărate pericole pentru copii. Numai în două din marile parcuri ale Capitalei, reporterii Observator au descoperit leagăne ruginite, tobogane rupte şi covoare de mizerie. Explicaţia autorităţilor: părinţii sunt de vină pentru că locul de joacă periculos e de fapt închis.
Parcul Cişmigiu. Aici au crescut şi s-au jucat generaţii şi generaţii de copii. Alexandra vine acum cu cei doi copii ai ei la locurile de joacă. Doar că trebuie să stea cu ochii pe ei să nu se rănească.
Andre Rotaru, reporter Observator: Cam aşa sună unul dintre echipamentele de joacă din parcul Cişmigiu, cam atât de stabil este iar scaunele în care copiii ar trebui să se urce sunt murdare, ruginite şi cu vopseaua sărită. Mai mult de atât, pe covorul cauciucat, găsim găinaţ. Adică un focar de infecţie.
- DOCUMENT | Scenariile după care vor funcţiona şcolile din Bucureşti în prima zi din noul an şcolar: 8 unităţi...
- Ministrul Educației, anunț important înainte de începerea noul an școlar: "7000 de elevi vor fi nevoiți să...
- Treci pe lângă şcoală, îţi pui masca. Măsura intră în vigoare de săptămâna viitoare: prefectul a trimis...
Adrian Marinescu, director medical Matei Balş: Lista este extrem de lungă. Hepatita A, etc. Este riscul şi de tetanos, este riscul unor infecţii, adică exemplele ar putea să continue. Mâinile sunt cele care prezintă poarta de intrare pentru marea majoritate a bolilor infecţioase. Şi ele trebuie să rămână curate.
Ce spun responsabilii de parcurile din București
Angajat ALPAB: Toate astea noi le ştim. Le ştim, avem reclamaţii, avem...
Mai mult, de la funcţionarii primăriei aflăm că locul de joacă din Cişmigiu este, de fapt, închis.
Angajat ALPAB: Avem locurile de joacă... sunt închise. Tocmai că prezintă astfel de neconformităţi.
Reporter: Dar aici nu e nicio banderolă, nu e niciun semn că ar fi închis locul de joacă.
Angajat ALPAB: Să ştiţi că sunt puse, dar oamenii le rup.
Potrivit legii, dacă un copil se răneşte în locurile de joacă lăsate în paragină, primăria răspunde.
Adrian Cuculis, avocat: Orice fel de vătămare a sănătăţii corporale sau orice fel de punere în pericol a sănătăţii unui copil sau chiar vătămarea propriu-zisă a acestuia sau familiei lui constituie până la urmă răspunderea persoanei care se face vinovată.
În parcul Tineretului, pândesc alte pericole la locul de joacă. Cablurile electrice fără izolaţie atârnă până aproape de pământ. În urmă cu o lună, în Botoşani, un copil a fost la un pas de moarte. A atins un stâlp de iluminat şi s-a electrocutat. Experţii le recomandă părinţilor să inspecteze locurile de joacă înainte să şi lase copiii să le folosească. Este bine să evităm structurile din lemn care au vopseaua sărită şi să fim atenţi ca aparatele să fie stabile şi să nu fie ruginite.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰