Antena Meniu Search
x

Video Simptomele malformaţiei congenitale la nou-născuţi. Cum ne dăm seama că bebeluşul are o afecţiune cardiacă

Când un bebeluş de câteva luni oboseşte repede, mănâncă puţin şi nu ia în greutate, este posibil să sufere de o afecţiune congenitală a inimii. Alte semne care ar trebui să ne îngrijoreze sunt degetele, nasul sau buzele vinete.

de Redactia Observator

la 15.09.2021, 10:08

Vezi și

La nivel global, din 100 de nounăscuţi, unul are o malformaţie congenitală cardiacă. În România, peste 1000  de bebeluşi se nasc în fiecare an cu o astfel de afecţiune. Netratate, unele malformaţii pot duce la o deteriorare rapidă a sanatatii copilului chiar în câteva zile de la naştere şi se poate ajunge chiar la deces. Iată care sunt cele mai comune afectiuni cardiace la cei mici şi cum le recunoaştem. 

Cele mai frecvente boli sunt date de malformaţiile congenitale cardiace, leziuni pe care copilul le are încă de când se formează organele. Cele mai frecvente sunt defectul de sept ventricular, atunci când o cantitate prea mare de sânge ajunge în plămâni şi tetralgia Fallot, responsabilă pentru nivelul scăzut de oxigen în sânge.  

"La defectul de Sept, simptomele apar după o lună de la naştere, bebeluşul dă semne de oboseală când face un efort. adică atunci când se alimentează devine agitat, transpirat, nu mănâncă o cantitate adecvantă, drept consecinţă nu ia în greutate. Ritm cardiac accentuat, poate să aibă trannspiraţii, să fie uşor palid şi agitat. La Tetralgia Falo, simptomul principal este cianoza, adică învineţirea tegumentelor , în special la nivelul degetelor de la mâini şi la picioare, nasului, limbii", transmite medicul  Cristian Bulescu -medic specialist chirurgie cardiovasculară

Cum să avem grijă de sănătatea celor mici

Pe acelaşi subiect

Există mai multe grade de cianoză în funcţie de cât de îngreunat este fluxul de sânge de la inimă la plămâni iar întregul corp poate fi afectat. Agitaţia copilului, joaca intensă, stresul, plânsul, infecţiile, pot accentua astfel de episoade. 

Când se observă astfel de simptome este necesară programare la un cardiolog pediatru.

Tratamentul acestor afecţiuni se realizează chirurgical, în jurul vârstei de 5, 6 luni, cât mai târziu posibil pentru ca şi celelalte organe să funcţioneze în parametri buni. Dar intervenţiile pot avea loc şi la câteva ore de la naştere, dacă ele nu mai suferă amânare.  Cauzele pot avea legătură şi cu stilul de viaţă al părinţilor. 

Pentru a intelege mai exact aceste malformatii, trebuie sa intelegem cum functioneaza inima; inima este formata din 4 camere, unite intr-un mod specific intre ele. doua la dreapta, doua la stanga. Camerele din dreapta preiau sangele din corp si il trimit la plamani, sa se oxigeneze; sangele oxigenat ajunge in camerele din stanga inimii si de acolo sangele este pompat, prin aorta, in tot corpul. Atunci cand apar gaurele sau legaturi gresite intre aceste camere, sangele oxigenat se duce in directii gresite, se amesteca cu cel neoxigenta, si aici apar problemele. Unele defecte cardiace congenitale la copii sunt simple și nu au nevoie de tratament ci doar de urmarire. Alte defecte cardiace congenitale sunt mai complexe și pot necesita mai multe intervenții chirurgicale efectuate pe o perioadă de câțiva ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Veţi mai comanda de pe Shein şi Temu dacă vor creşte taxele?
Observator » Observator Medical » Simptomele malformaţiei congenitale la nou-născuţi. Cum ne dăm seama că bebeluşul are o afecţiune cardiacă