Antena Meniu Search
x

Video Casa în care s-a născut Arsenie Boca, scoasă la vânzare pentru o sumă colosală. Ofertele curg însă cu nemiluita

Un munte de bani. Şi poţi avea propriul tău pelerinaj. Locul în care a venit pe lume Sfântul Ardealului, părintele Arsenie Boca, a fost scos la vânzare cu... 3 milioane de euro. Proprietatea are 8 hectare şi jumătate de păduri, păşuni şi terenuri arabile şi e într-o zonă mirifică. În ciuda preţului, ofertele curg. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 16.12.2022, 20:22

Vezi și

Printre coline împădurite şi pârâuri repezi, sus în inima Munţilor Metaliferi, pe dealul poreclit de oamenii locului "Bujoara", e locul în care a venit pe lume Sfântul Ardealului. Arsenie Boca s-a născut în 1910 şi a copilărit până la 12 ani în Vaţa de Sus. 

Iovu Mihuţ, localnic: La divorţ, el a fost încredinţat tatălui, care era de profesie cizmar şi locuia în oraşul Brad. Şi s-a considerat că acolo are posibilităţi de a învăţa.

Locul naşterii teologului e azi mai puţin cunoscut decât cel în care îşi doarme somnul de veci. Poate şi pentru că accesul până la casa bătrânească nu e, iarna, chiar la îndemâna oricui. Terenul este unul izolat în vârful dealului Bujoara, iar până acolo se poate ajunge doar cu o maşină de teren. Mai ales acum, iarna. Vara, în schimb, cei trei kilometri până în vârf, pe jos, pot fi consideraţi o drumeţie prin pădure. 

Anii au trecut, iar casa şi cele 9 hectare de teren au trecut în proprietatea unor localnici. Urmaşii acestora au scos-o din nou la vânzare, iar de ani buni, aparţine unui preot din Timişoara. Actualul proprietar a cedat o jumătate de hectar de teren bisericii şi acolo a fost ridicat un schit de măicuţe. Iar, când şi-a dat seama că nu va putea împlini singur visul de a transforma Bujoara într-un Athos al României, s-a decis să vândă. 

Pe acelaşi subiect

Pe proprietatea de 8,5 ha se află o pădure, păşune, dar şi un teren agricol. Din casa în care s-a născut şi a copilărit Arsenie Boca a rămas doar vatra, sau o parte a fundaţiei, dar o anexă construită ulterior conţine şi lemne din vechea locuinţă

Casa în care s-a născut Arsenie Boca, scoasă la vânzare pentru o sumă colosală

Întreaga proprietate a fost scoasă la vânzare încă de la începutul anului. Greu de stabilit un preţ pentru ceva inestimabil, spune agentul imobiliar care are casa în portofoliu. 

Marius Bărbulescu, agent imobiliar: Ne-a fost imposibil să evaluăm în bani această proprietate la început, pentru că, sincer vă spun, eu când zic locul natal al Sfântului Părinte Arsenie Boca îmi imaginez un munte de aur. Am lăsat la aprecierea persoanelor cu adevărat interesate să evalueze dumnealor. 

Oferte au venit. Atât din ţară, cât şi din străinătate. Proprietatea e listată pe siteul agenţiei clujene cu preţul de 3 milioane de euro, redus de la 4 milioane şi...negociabil. Localnicii deja visează la ce ar putea fi.

"Să se facă un schit, să vină lumea, să se închine, să se roage." 

Liviu Ioan, primarul comunei Vaţa de Jos: Ar însemna un loc unde oamenii să vină şi să se reculeagă şi unde ar putea să vină în pelerinaj.

Iovu Mihuţ, localnic: Arsenie Boca înseamnă totul! 

Surse Observator spun că Episcopia Devei și Hunedoarei și-ar fi dorit proprietatea, dar că suma e prea mare pentru posibilităţile bisericii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Casa în care s-a născut Arsenie Boca, scoasă la vânzare pentru o sumă colosală. Ofertele curg însă cu nemiluita