Antena Meniu Search
x

Casele ecologice, din lut și baloți de paie, prind tot mai mult teren în România

Casele ecologice deja populare în străinătate au prins tot mai mult teren şi la noi în ţară. Un cuplu de tineri din Sfântu Gheorghe a început construcţia unei case din baloţi de paie chiar în pandemie. Nu înainte de a obţine finanţarea de la bancă. Creditul a fost o premieră şi pentru bancheri, a fost prima dată când o instituţie financiară acordă bani pentru un astfel de proiect. Specialiştii spun că o costrucţie de acest gen poate rezista până la un secol.

Raluca Măndoiu
de Raluca Măndoiu

la 04.07.2020, 12:01

Vezi și
  • Casele ecologice, o alternativă avantajoasă pe termen lung
  • Materialele naturale mențin confortul termic

Făcută din baloţi de paie, lemn şi lut, o astfel de casă ecologică de aproape 180 de metri pătraţi se construieşte în doar câteva luni. Ideea a aparţinut unui cuplu de tineri din Sfântu Gheorghe.

Karda Bodali Zoltan - M-am gandit prima dată la lemn, dar cantităţile pentru o casă normală sunt foarte mari şi costurile normal sunt mult mai mari şi aşa mi-a venit ideea unei case din baloţi de paie. Cele mai mari probleme au fost la faza de proiectare pentru că nu ne-am înţeles cu proiectanţii.​

De mai bine de cinci ani, Karda Bodali Zoltan visa la o astfel de casă ecologică, iar de câteva luni a reuşit să ia credit la bancă şi să găsească proiectanţii care să-i transforme visul în realitate.

Karda Bodali Zoltan - Chiar în perioada covidului am obţinut aces credit. A fost prima creditare pentru o construcţie din baloţi de paie la nivel naţional. Investiţia este mult mai avantajoasă din punct de vedere termic şi dacă este bine executată şi cu structura din lemn făcută ca lumea.

Deşi iniţial şi soţia devenise sceptică că vor mai reuşi să construiască casa la care visau de când s-au cunoscut, acum se bucură că nu au renunţat la idee.

Investiția s-a ridicat la aproximativ 80 mii de euro, însă proprietarii spun că merită, mai ales că această casă poate rezista şi până la un secol, plus că menţine foarte bine căldura. Tinerii care locuiesc acum la oraş se gândesc să se mute în nouă locuinţă în toamnă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Casele ecologice, din lut și baloți de paie, prind tot mai mult teren în România