Antena Meniu Search
x

Castelul Bánffy din Sâncrai a primit o faţă şi o viaţă nouă!

Un vechi castel din judeţul Alba a primit o faţă şi o viaţă nouă! Este vorba despre Castelul Bánffy din Sâncrai, pe care autorităţile locale şi-au propus să-l transforme, în următorii ani, într-o atracţie turistică de top.

de Redactia Observator

la 13.10.2019, 01:58

Vezi și

Un vechi castel din judeţul Alba a primit o faţă şi o viaţă nouă! Este vorba despre Castelul Bánffy din Sâncrai, pe care autorităţile locale şi-au propus să-l transforme, în următorii ani, într-o atracţie turistică de top.

Clădirea a aparţinut uneia dintre cele mai bogate şi mai cunoscute familii de nobili maghiari din Transilvania şi era pe vremuri gazda unor petreceri faimoase.

Castelul Bánffy de la Sâncrai a fost restaurat

Aşa arată acum castelul Bánffy de la Sâncrai, un sat aflat pe malul Mureşului, nu departe de Aiud. E construit la începutul secolului 19 în stil renascentist, cu faţade care au elemente din stilul baroc târziu, iar în interior cu detalii art nouveau.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Istoria lui e una zbuciumată. După Marea Unirea de la 1918, clădirea a ajuns în patrimoniul statului şi a fost, pe rând, sanatoriu şi centru de plasament pentru copii. Treptat a ajuns o ruină. Acum, castelul a fost complet renovat. Un pian vechi şi un gramofon amintesc de seratele de odinioară.

Dacă ajungi la castel nu poţi rata priveliştea din cel mai înalt turn al clădirii, construit după 1900 de nepotul primului proprietar.

Podul, folosit pe vremuri pentru depozitare, poate fi folosit acum pentru evenimente culturale.

Castelul a fost reabilitat de Consiliul Judeţean Alba, cu fonduri proprii şi bani europeni. Un milion de euro a costat transformarea clădirii într-un centru cultural. Acum încăperile pot găzdui evenimente de amploare, cu mii de invitaţi.

Autorităţile locale sunt convinse că acest castel va deveni un punct de atracţie turistică în următorii ani, mai ales că domeniul se află la doar 30 de kilometri de cetatea din Alba-Iulia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Castelul Bánffy din Sâncrai a primit o faţă şi o viaţă nouă!