Video Catolicii așteaptă Învierea cu bisericile deschise
Pandemia ne-a răpit anul trecut cea mai importantă sărbătoare. Am trăit Paştele la distanţă, cu bisericile închise. Anul acesta, va fi diferit. Peste un milion de catolici din România vor lua mâine seară lumină direct din biserici. De Înviere, restricţiile se suspendă până după miezul nopţii, dar credincioşii şi preoţii trebuie să respecte reguli stricte de siguranţă.
Te poţi simţi singur în pandemie. Dar niciodată în biserică. Asta ne-a lipsit tuturor anul trecut. Sentimentul că suntem împreună, aşa cum sunt astăzi credincioşii catolici când rostesc într-un glas rugăciunea Calea Crucii din Vinerea Mare.
Lia avea doar câteva luni anul trecut. A trăit primul ei Paşte în izolare. Fraţii mai mari îşi amintesc cum au aşteptat Învierea în faţa unor ecrane.
"Am stat în casă...
N-aveam invitaţi, n-aveam... şi atunci ne-am rezumat la câteva ouă roşii şi un cozonac.
Era diferit...
Am aprins nişte lumânări, dar nu le-am aprins în casă, le-am aprins în balcon".
Un Paşte cu bisericile deschise
În aprilie 2020, şi Paştele catolic, şi cel ortodox ne găseau cu bisericile închise, cu lumini doar la ferestre şi cu fotografii aşezate simbolic în locul credincioşilor. Era o linişte apăsătoare chiar şi la Vatican, unde Papa Francisc se ruga singur în plin lockdown, într-o ceremonie tulburătoare. Mâine noapte însă, catolicii din România vor sărbători Învierea împreună.
"Mie îmi place că mergem la biserică foarte des şi că ne rugăm mai mult".
Cristina Farcaş, mama copiilor: "Faptul că suntem acolo alături de întreaga comunitate şi de fraţii noştri CUT este o parte importantă din trăirea acestei sărbători".
Francisc Doboș, preot romano-catolic: "Oamenii de astăzi, dincolo de oboseala pandemiei, au nevoie de sens, au nevoie de motive de încurajare. Respectăm măsurile de siguranţă, dar respectăm şi credinţa şi nevoia oamenilor de a se apropia de Dumnezeu".
Masca e obligatorie în timpul liturghiei, şi pentru credincioşi, şi pentru preoţi. Slujba de Înviere se va încheia mâine seară în jur de ora 1, pentru ca oamenii să poată ajunge acasă până la 2, când reintră în vigoare carantina de noapte.
"Cu siguranţă vom fi la biserică. Apoi vom veni acasă, vom tăia cozonacul, vom ciocni ouă...
Cel mai mult de Paşti îmi place când vopsesc ouă şi le mănânc".
Anul trecut, izolarea a fost pentru multe familii un test de răbdare şi de credinţă.
"Chiar dacă nu eram în biserică, eram biserică toţi".
"Ne-am unit forjându-ne. Ciocnindu-ne, ne-am şlefuit. Căci n-a fost simplu. Spaţiul închis, că n-aveam unde să zburdăm. Căci patru copii au nevoie să zburde. Se plictiseau imediat de ce aveau".
Aşa că acum bucuria e de două ori mai mare: îşi vor revedea prietenii în siguranţă şi vor fi împreună la cea mai mare sărbătoare creştină.
"Nu suntem trişti că a murit Iisus, ci suntem fericiţi că a înviat Iisus".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰