Antena Meniu Search
x

Video Ce economie putem face la curent dacă folosim becurile cu LED. Prețul acestora poate ajunge și la 50 de lei

Criza din energie schimbă lumina în casele românilor. Dacă mulţi încă evitau becurile cu LED , care sunt mai scumpe decât cele clasice, acum au început să le caute. Şi asta pentru că, pe termen lung, becurile acestea înseamnă facturi mai mici. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 19.09.2022, 21:53

Vezi și

Economie la factură se poate face cu fiecare apăsare a întrerupătorului. Iar ca să nu stea în beznă, oamenii preferă să schimbe becurile. 

"Eu am avut unul şi s-a ars în vreo 2 ani."

"Cele pe LED sunt clar mai economice."

"Trebuie să le schimbăm. Pe viitor, asta e, le schimbăm. Trebuie să facem economie. Ca pe timpuri." 

Pe acelaşi subiect

"Doar într-o singură cameră am ecologice, în rest becuri normale. O să văd cum funcţionează ceasul, cât înregistrează şi o să mai pun. Multă populaţie irosea din energie şi nu au calculat. Au lăsat becuri aprinse." 

Becurile LED, o soluție pentru a economisi

Iar când criza din energie i-a obligat să calculeze, din varianta mai scumpă la raft, becul cu LED a devenit varianta mai ieftină la factură

Alin Stan, reporter Observator: "Dorinţa românilor de a face economie se vede inclusiv în magazinele de specialitate. Becurile clasice încep usor-uşor să dispară de pe rafturi şi sunt înlocuite cu cele pe LED. Spre exemplu, aici, într-un magazin din Capitală, am găsit doar un singur model de bec clasic care consumă 40 de W." 

Viorica Gabriela, reprezentanta unui magazin: "În ultimele 4 luni au crescut vânzările la becurile pe LED. În jur de 40%, cam aşa. Şi vor mai creşte. Avem becuri de 10W. Acestea ne dau o echivalenţă a 75-80 de W."

Un bec economic foloseşte numai 9-10 Waţi pentru a da lumină ca un bec incandescent de 40 W, iar unui bec incandescent de 60 W îi corespunde unul economic de 11-12 W. 

Andrian Vintilă, expert în energie: "Este util să folosim becuri LED pentru propriul buget. Dacă schimbăm toate becurile clasice, cele cu filament, aşa cum sunt cunscute de toată lumea cu cele pe led, putem să economisim până la 80% din consumul aferent iluminatului, ceea ce în bani reprezintă aproximativ 200 de lei la nivel de an."

De altfel, încă din 2018 au fost interzise becurile clasice, însă comercianţii au voie să le vândă până epuizează stocurile. În acelaşi timp, Administraţia Fondului pentru Mediu pregăteşte un program rabla tocmai pentru înlocuirea becurilor cu filament cu becurile cu led. 

Preţul unui bec economic porneşte de la 7-8 lei şi poate ajunge chiar la 50 de lei, în funcţie de puterea energetică şi de producător, în timp ce un bec clasic cu un consum de 40 de W nu costă mai mult de 5 lei. De asemenea, România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mic consum pe cap de locuitor, cu o medie de circa 3 Mwh, de peste 2 ori sub cea a Germaniei.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Ce economie putem face la curent dacă folosim becurile cu LED. Prețul acestora poate ajunge și la 50 de lei