Antena Meniu Search
x

Video Criza energetică stinge treptat lumina în instituțiile din România. Primele economii la facturi se văd deja

Mai multe ministere au început să aplice deja planul de economisire a energiei electrice. La Ministerul Mediului, luminile se sting mai repede iar calculatoarele nu vor mai rămâne aprinse când funcţionarii nu vor lucra la ele. Măsuri similare au fost luate şi la Ministerul Afacerilor Interne iar la cel al Muncii, becurile clasice vor fi înlocuite cu cele cu led. Chiar si aşa, spun specialiştii, economiile nu vor fi prea mari. 

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 16.09.2022, 19:39

Vezi și

La Guvern iluminatul din interior şi de faţadă a fost inchis pentru a se face enonomie. La Ministerul Afacerilor Interne angajaţii au fost instruiţi deja. Vor stinge becurile atâta timp cât pot munci la lumina naturală. Şi nu sunt singurele măsuri prin care speră ca în lunile imediat următoare să reuşească să economisească cel puţin 5 la sută din consumul actual.

Monica Dajboc: Se vor cumpăra sisteme intelegente de iluminat. Aparatură va fi înlocuită cu tehnologii moderne pentru a reduce consumul. Șefii de la toate eșaloanele trebuie să se asigure că acest sistem este implementat.

La Ministerul Muncii, cele 12 imprimante cumpărate cu 25 de mii de lei bucata anul acesta au fost scoase pe holurile instituţiei. Astfel toţi angajaţii vor printa documentele într-un singur loc, iar consumul va fi mai mic.

Cristian Vasilcoiu, Secretar de Stat Ministerul Muncii: Becuri economice cu un consum mai mic, senzori de mișcare ca aceste becuri să nu stea aprinse. Am achiziționat prize inteligente. Am fi putut plăti mai mult în lipsa acestor echipamente.

Pe acelaşi subiect

Ministerul Mediului a luat măsuri pentru economie la energie încă din 2013

Ministerul Mediului este singurul care a luat măsuri cu mult înainte ca energia să fie o problemă critică. Panouri solare au fost instalate pe acoperiş încă din 2013, iar acum se dovedesc utile. Au o putere de puţin  peste 30 de kilowaţi şi acoperă cam 10% din necesarul întregii clădiri. 

Director administrativ: Să oprească calculatoarele la sfârșitul programului. Toate birourile au prelungitoare cu buton de oprit pornit. Mă aștept la o scădere de cel puțin 10-15 la sută.

În Ministerul Economiei primii paşi au fost făcuţi încă de săptăpmâna trecută.

Florin Spătaru, ministrul Economiei: Vom începe îmbunătăţirea sistemelor de ventilaţie, de izolare. Este o clădire din 1941 şi are nevoie de îmbunătăţiri.

În interiorul Guvernului luminile au fost stinse, mai puţin cele esenţiale, după lăsarea întunericului. Cifrele arată o diferenţă clară a facturilor între 2021, an în care majoritatea angajaţilor au muncit de acasă şi anul acesta, când în doar 3 luni reprezentanţii Palatului Victoria au plătit pentru energie electrică aproape 525 de mii de lei.

Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la Palatul Cotroceni, unde doar pentru luna iunie a acestui an au fost plătiţi peste 99 de mii de lei pentru consu,mul energiei electrice.

Program Rabla, dar pentru becuri

Guvernul ia în calcul inclusiv instituirea unui nou program Rabla. De această dată pentru becuri, anunţă premierul.

Nicolae Ciucă, premierul României: Ministerul Mediului să analizeze demararea unui program de înlocuire a becurilor cu filament cu cele pe led.

În urmă cu două zile premierul Nicolae Ciucă a cerut tuturor instituţiilor de stat să ia măsuri de reducere a consumului eletric.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Criza energetică stinge treptat lumina în instituțiile din România. Primele economii la facturi se văd deja