Antena Meniu Search
x

Video Ce riscăm dacă luăm iodură de potasiu fără recomandarea medicului

Teama de un posibil dezastru nuclear a golit rafturile din farmacii. Românii au cumpărat iodură de potasiu până au epuizat stocurile. Specialiştii spun că nu e cazul să facem asta. În plus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomadă administrarea iodului stabil persoanelor peste 40 de ani. Iar la copii şi tineri, doza trebuie calculată şi în funcţie de nivelul de radiaţii. Administrată după ureche, iodura de potasiu face mai mult rău decât bine. 

de Redactia Observator

la 04.03.2022, 21:04

Vezi și

Iodura de potasiu e la mare căutare în ultima vreme, însă medicii trag un semnal de alarmă. Luat fără recomandare, iodul poate provoca dereglări ale glandei tiroide. 

Mihail Pautov, specialist chirurgie generală: Dacă luăm acum, de exemplu, după ureche, el nu ne ajută deloc, doar ne supunem la nişte efecte adverse, care pot fi severe, care pot fi greţuri, vărsături, dureri de cap, tot felul de iritaţii, tot felul de aritmii cardiace. Este cu atât mai dur pentru copii şi pentru femei însărcinate.

Cristina Oprea, reporter Observator: În ciuda recomandărilor specialiştilor, oamenii continuă să-şi facă stocuri de iodură de potasiu. De câteva zile, farmaciile sunt luate cu asalt de către cei care se tem de un posibil incident nuclear. 

"Eu am fost ingineră chimistă. Am văzut că lumea s-a repezit pe iodura de potasiu, dar radiaţiile sunt şi cu cesiu şi cu stronţiu". 

Pe acelaşi subiect

"Cred că oamenii nu ar trebui să intre în panică. Şi când a început pandemia, şi-au făcut stocuri de hârtie igienică, de mâncare".

Ministerul Sănătăţii dă asigurări că, în caz de nevoie, iodura de potasiu va fi distribuită de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ. 

Cantemir Ciurea-Ercău, preşedinte Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare: În momentul de faţă, nu este nevoie pentru nimeni să-şi procure aşa ceva.

Ion Chiosilă, expert radiații nucleare: Trebuie să existe o anumită contaminare radioactivă a aerului sau a alimentelor contaminate ca să-şi facă efectul. De obicei, la copii se administrează cel mai repede şi cel mai mult pentru că ei sunt cei care fixează rapid iod 131 în tiroidă. 

În plus, în cazul unui incident nuclear, norul radioactiv ar putea ocoli România, iar consumul de iodură de potasiu să nu fie recomandat. 

Ion Chiosilă, expert radiații nucleare: Nu ne apucăm să-l luăm noi, dacă-l avem în casă, dar nu mă apuc să-l iau. S-ar putea să nu apară cantităţi foarte mari sau norul radioactiv să se îndrepte în altă parte, cum a fost Cernobîlul. Întâi s-a dus în nord-est şi a ajuns în Suedia să fie stabilit. 

Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai la recomandarea Ministerului Sănătăţii, iar, în caz de urgenţă, acestea se vor lua în doză unică, în primele ore după ce se dă alarma.

Război Rusia - Ucraina, ziua 9

Un incendiu a izbucnit, în această dimineață, la centrala nucleară de la Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, relatează BBC News, care citează declaraţiile primarului localităţii învecinate Enerhodar, conform căruia focul de la cea mai mare centrala nucleară din Europa fost provocat de bombardamentele ruseşti. Din fericire, nu au fost raportate modificări ale nivelului de radiaţii. Joe Biden a vorbit cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre incident, potrivit CNN. Între timp, sute de mii de oameni fug din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Ce riscăm dacă luăm iodură de potasiu fără recomandarea medicului