Antena Meniu Search
x

Cererea pentru vaccinul antigripal a crescut de cinci ori, de teama coronavirusului

Speriaţi de pandemia de COVID, românii aglomerează farmaciile în cautarea vaccinului gripal. Cererea e de cinci ori mai mare decât anul trecut, doar că vaccinul nu se găseşte aproape nicăieri. Farmaciile au liste de aşteptare, iar unele fac chiar rezervări online. 

de Redactia Observator

la 24.09.2020, 22:02

Vezi și
  • România a primit o primă tranșă de 330.000 de doze de vaccin antigripal.
  • În total, România ar urma să primească în jur de trei milioane de doze de vaccin antigripal.

Farmacistă: N-am reuşit să onorăm prima listă. În momentul în care terminăm lista, restul le dăm primul venit, primul servit. Câţi sunt pe listă? Sunt 70 de persoane cu minim două bucăţi de fiecare. Sunt şi cu câte patru, şi cu câte cinci.

Unele farmacii au introdus rezervarea. online. 

Farmacist: S-au făcut rezervări online. Am făcut şi noi în farmacie. Vă trec pe listă și dacă primim mai multe decât avem numărul de rezervări, vă putem suna.

Şi pe grupuri, e plin de mesaje ale oamenilor care caută disperaţi vaccin: "Aveţi idee când se fac precomenzi pentru octombrie? Nu am fost pe fază la prima tură şi acum vreau să prind neapărat. Am nevoie de patru doze". 

În farmacii, vaccinul costă în jur de 55 de lei. Pandemia a dus la cererea atât de mare, cred medicii şi farmaciştii. 

Ana Maria Arion, farmacistă: Am primit câteva doze de vaccin zilele trecute, le-am epuizat în câteva ore. În fiecare zi dăm comenzi şi nu ne sunt furnizate cantităţile necesare. Cererea estimată ar fi cam de cinci ori mai mare ca anul trecut.

Nici în clinicile private nu există doze. 

Reprezentant clinică privată: Din păcate, nu-l avem. Am înţeles că nu se mai vine să se efectueze la noi. Doar la medicul de familie.

Trei milioane de doze de vaccin a cumpărat anul acesta Ministerul Sănătăţii pentru imunizarea gratuită a categoriilor de risc. Doar prima tranşă, de 330.000 de doze, a ajuns în ţară. 

În Capitală, vaccinul a fost distribuit zilele trecute în spitalele COVID, la Ambulanţă şi la DGASPC. Astăzi a plecat şi către medicii de familie. Va ajunge în toate cabinetele la mijlocul săptămânii viitoare. 

Ștefan Lazăr, medic infecţionist: Octombrie, noiembrie este considerată perioada cea mai bună pentru vaccinare.

Următoarea tranşă din vaccinul cumpărat de autorităţi ajunge în România la jumătatea lunii octombrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Cererea pentru vaccinul antigripal a crescut de cinci ori, de teama coronavirusului