Antena Meniu Search
x

Video Certificatul verde, obligatoriu în magazinele neesenţiale, împarte ţara în două. "Este o discriminare care încalcă nu normalitatea, ci bunul simţ"

Certificatul verde nu va fi obligatoriu în magazine, la farmacie sau la mall. Sunt declaratiile menite să linşitească apele agitate de declaraţiile de ieri ale premierului Cîţu. Autorităţile spun că adeverinţa de vaccinare, de trecere prin boală sau testul ar putea să fie cerute doar în domeniile neesenţiale. Nimeni nu a explicat însă şi care sunt acestea.

de Redactia Observator

la 15.10.2021, 20:07

Vezi și

Florin Cîţu: Introducerea certificatului verde pentru activităţile economice, în afara de cele esenţiale. Eu ştiu că e un subiect nepopular, îmi asum acest risc politic, dar e soluţia de a menţine economia deschisă şi de a nu introduce un nou lockdown. 

După discuţii cu ministrul Sănătăţii şi Raed Arafat, premierul interimar s-a răzgândit şi a exclus magazinele alimentare şi marile supermarketuri de pe lista obligativităţii certificatului verde, pentru că toată populaţia trebuie să aibă acces la alimente. 

Raed Arafat: Tot pot să fie impuse măsuri care să limiteze accesul în zonele cu risc de transmitere să nu fie extrem de necesare sau chiar dacă sunt necesare pe baza certificatului verde înseamnă că eşti vaccinat trecut prin boală sau testat. Dacă nu am comenta măsurile sau putem să comentăm că nu ne plac dar să nu le încălcăm poate că am putea să controlăm situaţia mai bine.

Propunerea obligativităţii certificatului verde încă nu a fost discutată oficial şi de Comitetul Naţional pentru situaţii de Urgenţă, însă a împărţit deja ţara în două.

Pe acelaşi subiect

Cetăţean: Este o discriminare care încalcă nu normalitatea, nu Constituţia ci bunul simţ. Până la urmă cât cei vaccinaţi transmit, îmbolnăvesc să faci o aşa discriminare depăşeşte bunul simţ.

Cetăţean: E util, atâta timp cât e pandemia în creştere.

Părerile oamenilor sunt împărţite

Şi cei direct vizaţi au părerile împărţite şi încă nu ştiu dacă o astfel de decizie le va aduce mai mulţi sau mai puţini clienţi în magazine.

Vânzătoare magazin: Mi se pare o propunere bună, având în vedere că eu lucrez în acest domeniu şi de multe ori mă cert cu clienţii, nu vor să poarte mască chiar dacă ei stau 5 minute noi stăm 8 ore 10 ore. Măcar pentru o perioadă.

Vânzătoare magazin pantofi: E bună, nu e bună nu ştiu, dar trebuie luate măsuri! Credeţi că aţi pierde clienţi dacă ar fi certificatul verde obligatoriu? S-ar putea să şi pierdem, să nu mai intre.

O astfel de decizie ar putea să se aplice în localităţile care au o incidenţă de peste 6 sau 7,5 la mia de locuitori, spun surse politice. Măsura trebuie adoptată însă în Parlament şi ar putea intra în vigoare la începutul lunii noiembrie. În timp ce autorităţile statului vor să impună certificatul verde în tot mai multe locuri, un patron de restaurant din Braşov refuză să respecte regulile intrate deja în vigoare. Primeşte în local chiar şi clienţii care nu sunt vaccinaţi sau testaţi. 

Radu Jitaru, administrator restaurant: Nu pot să refuz lumea să intre acolo şi nu sunt de acord cu discriminarea asta. Da, îmi asum şi amenzi, îmi asum şi închiderea localului.

Cetăţean: Părerea mea e că e discriminare dar dacă e lege dată de guvern ar trebui să o aplice toată lumea.

Turist străin: Nu e bine. De ce? Pentru că eu o să intru să mănânc acolo şi eu vreau să ştiu că sunt protejat. 

Poliţiştii sunt legaţi la mâini atunci când vine vorba despre verificarea patronilor de restaurante. Controale şi sancţiuni pot da în acest caz doar inspectorii ITM. 

Florin Cîţu: Pasul urmator este să cerem folosirea cerificatului verde pentru circulaţie peste tot. Aş merge pe ideea de a folosi certificatul verde şi în magazine. Supermarketuri, hipermaketuri? Da, aş merge pe această idee.

Cetăţean: Mi se pare absurd pentru că majoritatea sunt reticienţi la vaccinare şi dacă într-o familie sunt toţi nevvacinaţi cine face cumpărăturile cum trăiesc?

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Certificatul verde, obligatoriu în magazinele neesenţiale, împarte ţara în două. "Este o discriminare care încalcă nu normalitatea, ci bunul simţ"