Video

Cheia relaxării este vaccinarea. Specialiștii estimează că la vară putem spera la mai multă libertate de mişcare

De Andreea Milea.
Publicat: 31.01.2021, 20:52.
Actualizat: 31.01.2021, 20:55

Cheia relaxării este vaccinarea, spun specialiştii. Aşa că abia peste jumătate de an am putea să facem primii paşi spre reîntoarcerea la o viaţă normală. Pentru relaxarea totală a restricţiilor este nevoie însă ca 70% din populaţie să fie imunizată, lucru ce se va întâmpla, în cel mai fericit caz, la finalul toamnei.

Dacă ritmul vaccinării se menţine, în vară am putea spera la mai multă libertate de mişcare.

Octavian Jurma, medic cercetător: ”Realistic vorbind, odată ce 30% din populaţie va fi vaccinată, potenţialul pandemiei de a provoca aceste curbe va fi foarte scăzut. La această dată, într-adevăr vaccinăm mai mult decât reuşeşte pandemia să ne infecteze”.

Săptămâna viitoare, numărul celor vaccinaţi va fi mai mare decât al celor confirmaţi cu coronavirus de la începutul pandemiei şi până acum. Ideal ar fi să avem o medie de 35 de mii de oameni imunizaţi zilnic.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: ”Un calcul simplu ne spune că în 6 luni lucrurile se vor schimba destul de mult. Vor fi foarte mulţi oameni vaccinaţi”.

Primul efect al vaccinării va fi reducerea presiunii pe sistemul medical.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: ”Nu vor mai ajunge pacienţi cu forme severe”.

Oamenii visează de aproape un an la ziua în care pandemia va fi uitată.

”Să sperăm că numărul de infectări va scădea şi astfel vom reveni la viaţa normală pe care o aveam înainte”.

”Un vis frumos. Sper să se realizeze”.

Însă campania de imunizare face un pas în faţă şi doi înapoi. Ministrul Sănătăţii a anunţat iar schimbări.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: ”Tot ce înseamnă programare nouă pe luna februarie, pe întreaga lună februarie, va merge către cei vârstnici, către cei bolnavi şi către cei cu un grad de handicap, respectiv cu imunitatea scăzută”.

Noile tulpini ar putea conduce la modificarea vaccinului

Noile tulpini ale virusului ar putea strica planurile autorităţilor.

Octavian Jurma, medic cercetător:Din păcate, noua tulpină fiind mai infecţioasă trebuie să crească şi gradul de vaccinare. Asta este cea mai mare provocare”

Adrian Marinescu, medic infecţionist: ”S-ar putea la un moment dat să fie nevoie de o modificare a vaccinului dacă vor fi mutaţii care să interfereze”.

Astfel, normalitatea depinde de vaccinuri şi eficienţa lor.

În prezent există 6 variante de vaccin. Cele produse de Pfizer şi Moderna au o eficienţă de 95% şi se administrează în două doze, la distanţe de 21 respectiv 28 de zile. În comparaţie, vaccinul produs în Rusia are o eficienţă ceva mai scazută: puţin peste 91% şi se administrează tot în două doze.

La fel şi cel produs de Astra Zeneca, însă acesta are o eficienţă de 70%. Singurul ser care se administrează în doză unică este cel de la Johnson & Johnson şi are o eficienţă de 66%.

Cea mai slabă imunizare o oferă vaccinul Sinovac Biotech, produs în China. Studiile pe acest ser au arătat o eficienţă care porneşte de la 50%.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.