Antena Meniu Search
x

Video Clădiri istorice din Capitală, la un pas de demolare

Clădire istorică sau ruină? În timp ce unele stau să cadă, însă sunt protejate prin lege, altele nu pot ajunge pe lista celor clasate, deşi sunt valoroase. Este motivul pentru care o clădire construită acum mai bine de un secol de arhitectul francez care a proiectat Ateneul Român a fost la un pas de demolare. Bijuteria arhitecturală nu a fost adăugată pe lista monumentelor istorice. Primarul Capitalei spune că dosarul a fost uitat într-un sertar la ministerul Culturii.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 07.01.2021, 22:38

Vezi și
  • Unele clădiri istorice din Capitală stau să cadă
  • Anumite monumente nu au mai fost expertizate de zeci de ani

''Nicuşor Dan a spus că după părerea lui acest corp, faţada aceasta şi cu coloanele acestea de aici ar avea valoare de patrimoniu. În rest celelalte se pot demola.''

Casa aflată într-o zonă protejată din centrul Capitalei urma să fie înlocuită de un bloc cu patru etaje. Proprietarul încearcă din 2009 să dărâme construcţia si a obţinut deja o autorizaţie de demolare.

''Locuiesc aici în zonă şi este în starea asta de 2 ani, 3 ani.'' 

Ce spune primarul Capitalei

Primarul Capitalei a suspendat pentru două săptămâni autorizaţia de demolare. Clădirea ar fi trebuit clasată ca monument spune el, dar dosarul s-a blocat la Direcţia pentru Cultură din ministerul Culturii.

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Este o instituţie care de ani de zile dă avize de demolare pentru clădiri care în niciun caz nu ar trebui demolate.  Este un interes public care prevalează în faţa interesului privat ca acea clădire să rămână. 

Există şi criterii pe care o construcţie trebuie să le întrunească pentru a putea fi protejată prin lege. 

Emil Ivănescu, preşedinte Ordinul Arhitecţilor: Criteriul dat de vârstă. Cazul aici e clar: secolul 19, o valoare. Valoarea ei estetică. Casa fiind într-o condiţie bună. Estetica se vede, un neo-clasic. Apoi unicitatea ei vis-a-vis de un autor. A fost făcută de Galleron, celebrul arhitect francez. Este casă aristocrată de secol al 19-lea. Deci este o valoare clară!

Monumentele nu au mai fost expertizate de zeci de ani, spune primarul general. 

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Există monumente istorice în România şi în Bucureşti pe care nimeni nu le-a mai văzut de 30 de ani dacă există sau nu. 

Ultimele cifre arată că doar 15% dintre ele au fost verificate în ultimii ani. 

''Peste jumătate din monumentele istorice au un anumit grad de pericol.'' 

Reprezentanţii ministerului Culturii nu au putut fi contactaţi pentru a comenta situaţia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Clădiri istorice din Capitală, la un pas de demolare