Video

Slujbă de Bobotează cu restricții anti-COVID, în Capitală. Credincioșii vor primi apa sfințită deja îmbuteliată

De Alexandra Duminică.
Publicat: 06.01.2021, 08:40.
Actualizat: 06.01.2021, 09:07

Slujba de Bobotează oficiată de Prea Fericitul Daniel la Catedrala Patriarhală din Bucureşti se desfăşoară, astăzi, sub semnul precauţiei. Credincioşii din Bucureşti vor avea culoare separate pentru sosire şi plecare, iar împărţirea apei sfinte se va face în sticle deja îmbuteliate.

Începând cu ora 7 şi până la ora 14 accesul spre Catedrala Patriarhală se va face dinspre Piața Unirii. Iar accesul de pe Strada 11 iunie este restricționat, pe acest traseu va fi permisă doar coborârea dinspre Catedrală.

Sfânta Liturghie va avea loc între orele 9:30 şi 12, în interiorul Catedralei, cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare. Apoi, între orele 12:00 – 13:00 Preafericitul Părinte Daniel va săvârşi din nou slujba de sfințire a apei.

Dar, pentru a se evita aglomerarea, nu vor mai exista vase mari cu apă ca în anii trecuți, ci credincioșii vor primi apa sfințită deja îmbuteliată.

Legat de această sărbătoare, în satele românești există multe obiceiuri care s-au păstrat de-a lungul timpului. Sărbătorile de iarnă se vor încheia mâine când este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul.

Restricțiile anti-COVID nu se aplică, însă, în Constanța

Regulile din Bucureşti nu se aplică însă, în Constanţa. Ştim asta din repetiţia generală de ieri, când arhiepiscopul Teodosie a ţinut slujba din ajun de Bobotează înconjurat de un puhoi de oameni. Nici mai-marii bisericii şi nici credincioşii nu au mai ţinut cont de vreo regulă de distanţare. Poliţiştii, ca de obicei, au stat pe margine şi s-au rezumat să împartă sfaturi.

IPS Teodosie: Slujbele nu se schimbă în pandemie, ci rămân aceleaşi! Noi trebuie să înmulţim slujbele în pandemie.

Femeie: Distanţa faţă de mine păstraţi-o! Nu se păstrează, doamnă, nu se păstrează!

IPS Teodosie: De ce să fie restricţii? Doar să stea mai la distanţă, nu vor mai sta unul lângă altul.

Au stat lipiţi unii de alţii. Cu mască sau fără mască, sute de credincioşi n-au mai ţinut cont de regulile de pandemie şi s-au îmbulzit în Ajunul Bobotezei la slujba de sfinţire a apei de la catedrala din Constanţa.

Nici preoţii nu au respectat vreo regulă. N-au purtat mască de protecţie, iar Înalt Prea Sfinţitul Teodosie şi-a băgat mâinile în fiecare butoi şi în fiecare cisternă cu apă.

Arhiepiscopul Tomisului a făcut turul cisternelor. Cu un pic de ajutor din partea celorlalţi preoţi. După ce s-a urcat pe fiecare cisternă în parte, părintele s-a împiedicat de un credincios.

IPS Teodosie: M-am ferit de cineva!

Sorin Trancă, purtător de cuvânt Jandarmeria Constanţa: Hai să vorbim de dialog, e o sărbătoare, hai să vorbim de înţelegere, hai să respectăm.

Îngrămădeală a fost şi la Hârşova. Sute de enoriaşi l-au urmat pe ÎnaltPreaSfinţitul Teodosie în procesiune până la malul Dunării.

Credincioşii au stat şi aici claie peste grămadă şi au pupat icoanele unii după alţii. Însă, nu s-au îngrămădit să culeagă din apă crucile aruncate de preoţi.

Arhiepiscopia Tomisului este singura care a furat startul şi care face, practic, două slujbe de Bobotează. Patriarhia Română a anunţat că la Catedrala Patriarhală slujba va fi cu restricţii. Nu vor mai exista vase mari cu apă, credincioşii trebuie să poarte mască, vor merge pe un culoar delimitat şi vor primi apa direct în sticle.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini rare cu Elena Matei din adolescență! Cât de mult s-a schimbat finalista de la Chefi la cuțite / GALERIE FOTO
spynews.ro
Horoscopul zilei de 17 iunie 2021. Berbecii sunt pregătiți să se afirme. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii absolut șocante! Cum s-a sinucis, de fapt, Ionel după ce a omorât-o pe Andreea în fața fetiței de 5 ani
gandul.ro
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț al sportivei | GALERIE FOTO
prosport.ro
Se întâlnește cu fostul pe ascuns! Toți credeau că ea suferă, dar iată că nu e așa. S-a întors în brațele primului ei soț
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
Ce căuta șeful DNA cu politicienii la meci plus alte 6 momente care m-au făcut să mă întreb: „Măi, nene, dar pe ce lume trăim?”
libertatea.ro
Simona Halep, cerută de soție de Toni Iuruc! Cum arată inelul de logodnă
GSP
Atenție! Proprietarii de centrale termice vor plăti tot mai mult
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro