Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Codasii Europei la consumul de carne

Stim ca mancam prost. Dar stiati ca suntem codasii Europei la consumul de carne? Iar cand mancam asa ceva, alegem cel mai ieftin preparat. Ca sa incurajeze totusi consumul si sa reduca evaziunea fiscala, guvernatii se gandesc acum sa micsoreze TVA-ul la carne

de Redactia Observator

la 01.08.2013 , 14:13

Ne place carnea, dar mancam putina si alegem sa cumparam produse care sunt adesea criticate de nutritionisti. Kaiserul, crenvursti si pateul de porc sunt in topul preferintelor romanilor.

Mancam aproximativ 60 de kilograme de carne de porc pe an. Putina, fata de un european care consuma 85 de kilograme. Cat despre mezeluri - care sunt mai scumpe- consumul abia depaseste zece kilograme in tara noastra, nici jumatate fata de media Uniunii Europene.

Evaziunea fiscala in sectorul de carne este de doua miliarde de lei, estimeaza specialistii. Peste 60 la suta din preparatele comercializate in Romania ajung pe piata neagra. Daca reducerea TVA-ului la paine de la 24 la 9 la suta aduce mai multi bani in vistieria statului, guvernatii se gandesc sa aplice un TVA mai mic si pentru carne, iar producatorii promit ca vor taia din preturile la raft tot cu 15 procente.

Vezi și

Economia de bani ar fi substantiala. Un kilogram de pulpa de porc costa astazi 24 de lei. Ar fi cu aproape patru lei mai ieftina, daca taxa pe valoarea adaugata ar fi de 9 procente, suficient cat sa mai cumparam inca patru paini.

Legumele si fructele sunt urmatoarele alimente pe lista Guvernului de reducere a TVA -ului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Codasii Europei la consumul de carne