Antena Meniu Search
x
LIVE

Situaţie fără precedent la Codlea. Aerul este poluat cu particule cancerigene

Totul a început după ce edilul oraşului a cumpărat un dispozitiv care măsoară calitatea aerului. Deşi în localitate sunt mai multe firme care ar putea fi vinovate de poluarea masivă, acestea deţin autorizaţii primite de la Garda de Mediu.

De Redactia Observator la 21.10.2019, 17:12
Vezi și

Totul a început după ce edilul oraşului a cumpărat un dispozitiv care măsoară calitatea aerului. Deşi în localitate sunt mai multe firme care ar putea fi vinovate de poluarea masivă, acestea deţin autorizaţii primite de la Garda de Mediu.

Iar asta înseamnă că este foarte greu de demonstrat care dintre acestea este vinovată. Momentan, cel puţin.

La Codlea, aerul este poluat în fiecare seară la aproape aceeaşi oră. O spune clar aparatul instalat de autorităţile locale pe clădirea Primăriei.

Mihai Cîmpeanu, primar: Aceste valori depaseau si de 5 ori limitele admise de lege.

Instrumentul de măsurare omologat ar trebui să arate calitatea aerului, temperatura, vântul şi umiditatea, dar şi particulele cancerigene aflate în atmosferă.

Alex Luchian, inginer Software: Am observat ca sunt niste valori cam ridicate, care sunt mult peste cele normale, propun sa montam mai multi senzori in Codlea sa vedem exact de unde vine problema. Factorii care pot influenta aceste particule in suspensie pot fi fumul, pot fi turnatorii sau alte fabrici industriale.

Iar la valorile înregistrate oamenii nici nu ar trebui să iasă din casă, spun specialiştii. Aşa că autorităţile au decis să ia măsuri.

Mihai Cîmpeanu, primar: Noi avem niste banuieli, dar pana cand ei nu vor spune clar care sunt vinovatii no nu putem lua masuri pentru ca ei sunt cei care emit autorizatiile de mediu. În cazul in care un agent economic se dovedeste ca polueaza in acest hal vom sista activitatea. Nu putem sa punem in pericol viata oamenilor.

Cristina Veşteman, comisar Garda de Mediu: Vom merge pe teren sa vedem care este poluatorul si care este cauza sau posibila cauza a depasirilor

Mircea Paraschiv, şeful Gărzii de mediu Braşov: Se vor impune monitorizari sa identificam si sa vedem potentialul de pericol si cantitatiile de emisii din zona respectiva. Din pacate, cum garda de mediu nu are aparat propriu, trebuie sa apelam la agentia de mediu.

Locuitorii oraşului sunt speriaţi şi spun că au văzut fum gros ieşind de la una dintre firmele din oraş.

Liliana Tohotan, responsabil calitate turnatorie: Anul acesta a fost pus in fucntiune un cuptor nou, performant, care se pare ca in momentul in care se face deversarea zgurei, instalatia veche nu face fata sa capteze tot. În noiembrie va fi instalat si speram ca aceasta problema sa se rezolve suta la suta

Autorităţile speră totuşi că instituţiile responsabile vor descoperi agentul economic vinovat şi că vor fi luate măsuri pentru ca aerul din oraş să nu mai pună în pericol sănătatea oamenilor.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Situaţie fără precedent la Codlea. Aerul este poluat cu particule cancerigene