Decizie fără precedent privind deszăpezirea trotuarelor din Bucureşti şi a aleilor dintre blocuri. Ce se va întâmpla cu munţii de zăpadă de pe bulevarde
Primarul General, Gabriela Firea, a convocat luni comandamentul pentru evaluarea stadiului pregătirilor de iarna.
Primarul General, Gabriela Firea, a convocat luni comandamentul pentru evaluarea stadiului pregătirilor de iarna. S-a luat o decizie fără precedent privind deszăpezirea trotuarelor şi a aleilor dintre blocuri.
"Vom avea la dispoziţie pentru tot sezonul un număr de 20 de utilaje de topit zăpada, achiziționate de instituțiile subordonate și de Primăria Municipiului București. Vor fi şi 200 de freze care vor acţiona pe trotuare şi străduţele mai mici. Anul acesta vrem să trecem la alt nivel, în conformitate cu așteptările bucureștenilor. Nu va mai fi suficient ca după fiecare ninsoare să devină practicabile în timpul cel mai scurt doar marile bulevarde și arterele pe care circulă RATB. Ne propunem ca pe același nivel de prioritate să punem și arterele secundare, aleile dintre blocuri și mai ales trotuarele. Din experiența anilor trecuți s-a constatat că principala problemă a operațiunilor de deszăpezire o constituia evacuarea mormanelor de zăpadă, operațiune anevoioasă și foarte costisitoare, care producea și disconfort în trafic. De aceea, anul acesta am decis să încercăm altă abordare, respectiv să topim zăpada, operațiune mult mai rapidă și mult mai puțin costisitoare decât evacuarea în afara orașului. Subliniez că toate utilajele au fost achiziționate cu respectarea prevederilor legale în vigoare, în conformitate cu legea achizițiilor publice.", a spus Gabriela Firea.
În ceea ce priveste situatia oamenilor fara adapost, Primarul General a declarat: "O situație aparte o reprezintă oamenii străzii, cei care refuză să fie cazați în adăposturile municipalității sau ale sectoarelor, și care în zilele cu ger, ninsori sau viscol sunt foarte vulnerabili. Vom depune toate eforturile pentru a-i convinge să vină în adăposturi, iar pentru cei care vor refuza în continuare vom fi pregătiți cu mese calde, ceai, îmbrăcăminte adecvată".
In prezent, adaposturile sociale ale DGASMB sunt ocupate in proportie de 85%, iar in aceasta iarna facilitatile oferite de PMB prin DGASMB includ 650 de locuri de cazare pentru persoanele adulte fara adapost, (cu posibilitate de suplimentare), hrana calda, imbracaminte, igienizare etc. De asemenea, se va crea si un dispecerat unic pentru sesizari.
La şedinţă au fost prezenţi prefectul Capitalei, primarii celor 6 sectoare, operatorii de salubrizare, reprezentanti ai RADET, RATB, Administratia Strazilor Bucuresti, ApaNova, Alpab, DGASMB, ASSMB dar si ai directiilor de specialitate din cadrul PMB cu atribuţii în implementarea Planului de Masuri si Actiuni pentru deszapezire si combatere a poleiului in Municipiul Bucuresti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰