Antena Meniu Search
x

Comisia care anchetează plecarea a mii de români la muncă în Germania, în starea de urgență, în continuare fără răspunsuri

Comisia "Sparanghel", cea care trebuia să ancheteze exodul muncitorilor în străinătate pe timpul stării de urgenţă, s-a dovedit a fi o mare pierdere de timp. Astăzi, au fost multe întrebări şi aproape niciun răspuns. Nimeni nu a putut să explice haosul de pe aeroporturi, când mii de oameni se îngrămădeau să plece la cules de sparanghel. Chiar şi oameni care veneau, inexplicabil, din localităţi aflate în carantină. Ministrul Afacerilor Interne a fost invitat de trei ori în comisie, dar nu s-a prezentat niciodată.

de Redactia Observator

la 02.09.2020, 22:37

Vezi și
  • Mii de români au plecat în aprilie la muncă în Germania, deși țara era în stare de urgență.

În aprilie, în plină stare de urgenţă, 1.900 de oameni se îmbulzeau pe aeroportul din Cluj că să urce în avioanele care-i duceau în Germania, la cules de sparanghel. 

Cei mai mulţi nu aveau nici măşti, nici teamă. Veniseră cu autocarele inclusiv din zonele carantinate din Suceava, aflate sub strictă supraveghere militară. 

Dacă unii au trecut fără probleme de filtre, alţii au reuşit să le ocolească. 

Un muncitor susținea că "ni s-a spus că n-o să avem probleme că venim din zona carantinată deoarece avem contract semnat de neamţ şi bilet de avion", iar un altul spunea că "noi am plecat pe cont proriu să mai câştigăm un ban. Am scris: "Plec în Germania", iar filtrul m-a întors de la Stroieşti. Cineva ne-a zis că ştie un drum ocolitor".

Un muncitor s-a trezit întors din drum exact când făcea check-in-ul la aeroport, deşi înainte, poliţiştii i-au dat cale liberă: "Motivul? Că pe buletin scrie că suntem din Suceava şi n-avem voie să părăsim. Ne-a dus cu escortă la Poliţia Judeţeană Suceava şi de acolo ne-au pus o amendă de 200 de milioane".

O comisie de anchetă încearcă de două luni să afle cine este responsabil pentru haosul de pe aeroporturi. 

Daniel Păcuraru, inspector şef la ITM Cluj: Au fost contactaţi direct de către angajatorul din Germania pentru a se prezenta la aeroportul din Cluj. Unele persoane au mai fost şi anul trecut şi au desfăşurat activitate pentru acel angajator.

Patron firmă recrutare: Au spus - noi avem avion în data de ... pe aeroportul din Iaşi. Şi ne-au spus că organizăm grupele cu oamenii pe care ei i-au dorit, cam cu o săptămână înainte de a pleca grupa.

Marii absenţi din comisie au fost însă ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode. 

Radu Oprea, președintele Comsiei de anchetă: Insist ca domnul ministru Vela, pentru că el a emis ordonaţele militare, să vină în faţa comisie de anchetă, ar fi a treia invitaţie.

În absenţa lor, întrebările Comisiei "Sparanghel" rămân în coadă de peşte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Comisia care anchetează plecarea a mii de români la muncă în Germania, în starea de urgență, în continuare fără răspunsuri