Antena Meniu Search
x

În comuna gorjeană Turburea nici primarul nu a luat Bacalaureatul

O comună din ţară e prima pe lista ruşinii. Un singur elev a reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat şi asta în ultimii ani. Anul acesta nici măcar primarul nu a reuşit să promoveze examenul maturităţii. În comuna gorjeană Turburea majoritatea tinerilor au urmat exemplul edilului şi au renunţat la studii în favoare muncii brute. Pe şantier, nimeni nu le cere diploma de studii, aşa că tinerii nu îşi mai bat capul cu învăţătura.

de Redactia Observator

la 01.07.2020, 17:31

Vezi și
  • Primarul îndeamnă la educație, dar nu a luat Bac-ul
  • Tinerii preferă să plece în străinătate

La Turburea, în Gorj, zicala ai carte, ai parte, nu pare să se aplice elevilor Liceului Tehnologic. Aici cu greu găseşti o notă peste 5 la probele examenului de bacalaureat, dar cei mai mulţi dintre foştii elevi o duc bine. Au plecat peste hotare şi au o meserie bună.

Ştefan spune că în străinătate munca lui necalificată se plăteşte de câteva ori mai bine decât în ţară. Munceşte însă mult, iar timp de învăţat nu mai are. La fel ca el, majoritatea foştilor săi colegi.

Luminiţa Dănciulescu, profesor - După 16 ani, copiii se duc la muncă. Au nevoie de bani şi nu îi mai preocupă învăţarea. Pleacă în alte părţi la muncă. Le trebuie bani.

Cei care nu reuşesc să plece sau nu vor să-şi lase familia, caută de muncă în comună. Şi găsesc. Este şi cazul lui Ionuţ care încă mai visează că va lua cândva examenul maturităţii.

Chiar dacă nu mai este tânăr, primarul comunei a avut acelaşi parcurs ca şi tinerii de aici. La cei 56 de ani ai săi nu a reuşit să ia diploma de bacalaureat. Şi-ar dori însă ca elevii de astăzi să nu îi calce pe urme.

Ion Bîrcă, primarul comunei Turburea - Toţi trebuie să pună umărul. Părinte, profesor, copil. Ca să poţi să reuşeşti în viaţă, nu ai decât o soluţie: să înveţi carte. Nu înveţi carte, nu mai merge.

Liceul Tehnologic Turburea a fost înfiinţat în 2013. În ultimii patru ani, o singură elevă a reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat. În acest an, au fost înscrişi şase candidaţi şi niciunul nu a promovat aşa că liceul urmează să fie transformat în şcoală profesională

Soluţia ar fi cu atât mai bună cu cât i-ar ajuta pe tineri să termine şcoala cu o diplomă şi o calificare.

Anul acesta, în patru judeţe din ţară, aproape 50% dintre elevi nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat. În Gorj, au promovat 49,7% în timp ce, în Ilfov, doar 32%, iar, în Giurgiu, 42%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » În comuna gorjeană Turburea nici primarul nu a luat Bacalaureatul