Antena Meniu Search
x

Conacul Cantacuzino-Paşcanu din localitatea Cepleniţa ar putea fi reconstruit

Monumentul istoric este într-o stare jalnică, dar ar putea fi refăcut cu bani de la buget. Au promis asta oficiali din Ministerul Culturii care au vizitat zona şi au intuit potenţialul turistic al conacului.

de Redactia Observator

la 11.02.2020, 17:09

Vezi și

Monumentul istoric este într-o stare jalnică, dar ar putea fi refăcut cu bani de la buget. Au promis asta oficiali din Ministerul Culturii care au vizitat zona şi au intuit potenţialul turistic al conacului. De altfel, autorităţile s-au angajat să reabiliteze cât mai multe clădiri istorice aflate în ruine.

Frumuseţea conacului Cantacuzino Paşcanu este încă vie în memoria localnicilor din Cepleniţa. Cei care i-au trecut pragul, în urmă cu mai bine de jumătate de veac, îşi amintesc în detaliu cum arătau exteriorul şi interioarele.

Înainte să fie şcoală, conacul a fost însă casă boierească. Şi primele informaţii despre el sunt datate acum aproximativ 400 de ani.

Cu tot cu dependinţe, conacul număra 16 camere, dintre care nouă la număr erau saloane. În anul 1984, un incendiu a distrus mare parte din clădire, iar ce nu a stricat focul, au reuşit oamenii care au dărâmat piatră cu piatră zidurile vechiului conac.

Cu toate că din vechile clădiri au mai rămas doar câteva bucăţi de zid, oficialii din Ministerul Culturii ar avea în plan să redea ruinelor de acum strălucirea de demult.

Săptămâna viitoare, primarul din Cepleniţa a fost invitat la discuţii şi, cu puţin noroc, va găsi şi fondurile necesare reconstrucţiei monumentului istoric.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Valoarea totală pentru reconstrucţia conacului Cantacuzino Paşcanu din Cepleniţa se ridică la aproximativ cinci milioane de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Conacul Cantacuzino-Paşcanu din localitatea Cepleniţa ar putea fi reconstruit