Antena Meniu Search
x

Conacul regelui Gabriel Bethlen al Ungariei, o comoară ascunsă în Transilvania

Ţinuturile Transilvaniei păstrează încă ascunse multe dintre comorile sale. Înconjurat de o oază de linişte, în mijlocul unei păduri de arbori seculari, se înalţă falnic conacul regelui Gabriel Bethlen al Ungariei.

de Marius Alexoiu

la 24.07.2020, 17:05

Vezi și
  • Numele de Bastionul Roşu vine de frescele pictate pe ziduri.
  • Conacul este înconjurat de un parc imens.

Numită şi Bastionul Roşu, casa este un monument istoric şi de arhitectură, care păstrează încă atmosfera secolului XVI.

După ce turcii au cucerit cetatea Lipova în 1552, Ilia a devenit cetate de graniţă. Aici se află un bastion fortificat, fosta casă natală a principelui Gabriel Bethlen al Transilvaniei şi fost rege al Ungariei.  

Varga Csaba, administrator Bastionul Rosu: Se prezice că în această sală s-a născut marele principe. Avem şi câteva dovezi. Una dintre acestea este simbolul amplasat în bolta încăperii. Puteţi vedea acolo sus este stema familiei Bethlen. Acesta este drapelul marelui principe, Gabriel Bethlen, drapelul de luptă cu care a participat în numeroase lupte.

Numele de Bastionul Roşu vine de frescele pictate pe ziduri, care văzute de la depărtare, aveau o nuanţă roşiatică. 

Daniel Iancu, cercetator stiintific: Bastionul Roşu de la Ilia este o fortificaţie din care se mai păstrează doar un turn. Practic era o cetate de apărare care păzea graniţa dintre Transilvania şi Banat.

Situat pe malul râului Mureş conacul este înconjurat de un parc imens, plin cu arbori seculari. Acum Bastionul Roşu este un obiectiv turistic, iar majoritatea celor care îi trec pragul sunt vizitatori din Ungaria. 

Varga Csaba, administrator Bastionul Rosu: Liniştea pot să spun că domină aici. Ne putem încărca nu doar cu ştiinţă şi cu istoria locului. Dar şi cu o stare de spirit a acelor vremuri.

Din păcate, ridicat pe pământ românesc conacul regilor maghiari este, însă, prea puţin cunoscut turiştilor români.

Din cauza pandemiei porţile conacului au fost închise, dar administratorii speră că în curând vom scăpa de virus, iar turiştii vor reveni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Conacul regelui Gabriel Bethlen al Ungariei, o comoară ascunsă în Transilvania