Antena Meniu Search
x

Condițiile meteo nefavorabile pun în pericol producția de miere

Iarna fără zăpadă şi primăvara fără ploi au înjumăţit producţia de miere de anul acesta. Efectele se răsfrâng tot în buzunarele românilor. Cu o cantitate mai redusă de miere pe piaţă, preţurile vor fi mai mari. Cele mai afectate sortimente sunt cea de salcâm şi cea de rapiţă. 

de Redactia Observator

la 02.06.2020, 23:51

Vezi și
  • Producția de miere de salcâm este compromisă în proporție de peste 50%.
  • Prețul la miere ar urma să crească semnificativ.

La marginea oraşului Satu Mare, anul acesta, lanul de rapiţă rămâne un simplu decor pentru celebrele şedinţe foto care invadează internetul. Din cauza lipsei zăpezilor din iarnă, o parte din cultură a fost compromisă de îngheţ. Iar seceta din primăvară a pus capac. Aşa că şi producţia de miere a scăzut semnificativ. 

Dănuț Struti, apicultor: Anul 2020 este un an destul de neprielnic. Planta nu s-a mai putut dezvolta, astfel încât secreţia de nectar a florii a scăzut. 

Dănuţ Struti are 40 de stupi şi este apicultor de peste zece ani. O producţie aşa scăzută ca acum nu-şi aminteşte să mai fi avut. 

Chiar şi după ultimele zile ploioase, seceta extremă persistă în Moldova, Dobrogea, Banat, Crișana, dar şi în Muntenia, Transilvania şi chiar şi-n Oltenia. 

La nivel naţional, producţia de miere de salcâm ar putea fi compromisă anul acesta în proporţie de peste 50%. 

Asta înseamnă preţuri mai mari. Extrem de căutată pentru textura fină, dar şi pentru puterile ei curative, mierea de rapiţă, care acum costă 30 de lei borcanul, ar putea ajunge la aproximativ 40 de lei. 

Ca să diminueze pierderile, apicultorii români pot beneficia, prin Programul Național Apicol, de un ajutor de 20 de lei pentru fiecare familie de albine. Cei mai mulţi însă renunţă din cauza birocraţiei. Anul trecut, România s-a clasat pe locul 4 în Uniunea Europeană la producţia de miere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Condițiile meteo nefavorabile pun în pericol producția de miere