Antena Meniu Search
x

Video Copiii care au suferit abuzuri sau au fost martori ai unor evenimente tragice vor fi audiați în camere speciale

Copiii care sunt victime ale abuzurilor sexuale sau martori ai crimelor în familie vor fi audiaţi în camere speciale pentru a nu retrăi traumele. Microfoanele şi camerele de luat vederi sunt ascunse, iar încăperile sunt colorate şi pline cu jucării.

de Adrian Obreja

la 28.02.2021, 21:34

Vezi și
  • O asociaţie a redecorat patru astfel de camere până acum, dar misiunea voluntarilor e abia la început

Ligia Bărbării, medic legist: Un mobilier vesel astfel încât sa nu creeze o stare angoasă copilului are intră într-o asfel de cameră. Să se simtă ca la el acasă, la școală. 

Aici ajung pentru audieri copiii victime ale abuzurilor sexuale sau martori ai infracţiunilor. Ei trebuie să capete curaj să vorbească despre fapte teribile prin care au trecut. În spatele decorurilor vesele şi colorate se ascund microfoane si camere de luat vederi performante care înregistrează fiecare gest.

Ligia Bărbării, medic legist: Pentru copii foarte mici există o măsuță cu creioane colorate și un difuzor astfel încât să se poată surprinde orice șoaptă al unui copil. 

Imaginile pot fi urmărite în timp real de un judecător. 

Marius Moraru, specialist IT: Prin intermediul unei unei tablete, de la instanță, nu trebuie să se deplaseze aici, poate să vizualizeze in timp real interviul, să intervină punând anumite întrebari.

Camera specială pentru copii are o ferestră cu efect de oglindă

Victoria Bîrsan, prim-procuror: Ceea ce ne va ajuta foarte mult în stabilirea gravității infracțiunii comise, și de asemenea pentru aplicarea pedepsei corespunzătoare faptei pe care a comis-o. 

Ligia Bărbării, medic legist: Aceste mărturii ale victimei minore sunt un element decisiv în cadrul procesului penal.

Fosta prezentatoare TV Melania Medeleanu este coordonatorul proiectului.

Melania Medeleanu, Asociatia "Zi de Bine": În ultimii doi ani aproape 2500 de copiii au fost victime în dosarele trimise în instanța de procurori români. E mult, e puțîn? O cincime din totalul victimelor înregistrate în reghizitoriile parchetelor din România în decurs de un an. Este după părerea mea uriaș! E clar că pentru acești copii că să nu fie retraumatizati in urmă audierilor. Că să nu fie retraumatizat de fiecare nouă audiere era nevoie de aceste camere de audiere.

În România sunt patru astfel de camere speciale pentru audierea minorilor, în Vrancea, București, Constanța şi Vâlcea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Copiii care au suferit abuzuri sau au fost martori ai unor evenimente tragice vor fi audiați în camere speciale