Antena Meniu Search
x

Corund, satul de ceramica

Zeci de turisti se opresc zilnic in Corund, un sat secuiesc, din Harghita, cu mestesugari pregatiti oricand sa tina lectii incarcate de traditie

Vezi și

De la Bucuresti la Corund sunt 340 de kilometri. Asta inseamna cam sese ore cu trenul si tot cam atat cu masina personala. La destinatie, veti gasi o localitate incremenita in timp.

40 de lei va costa sa urcati in caruta. Pentru acesti bani aveti ocazia sa va opriti in patru ateliere mestesugaresti. Prima oprire este la atelierul de cioplit in lemn. Poarta este simbolul secuiesc, celor care locuiesc in Secui.

Turistii sunt invitati, apoi, sa vada cum lemnul prinde forma, in mainile unui mestesugar. “E foarte bine conservata zona, chiar am ramas uimiti de ce este aici”, a spus un turist.

Uimirea este si mai mare in atelierul de prelucrare a iascai. In urma cu trei decenii, in zona erau aproape 70 de familii care stiau tainele acestui mestesug. Acum au mai ramas doar sapte. Un burete care, in mainile mesterului popular, se transforma in fete de masa, palarii, cutii de bijuterii, bratari si chiar genti. Pana acolo, e cale lunga. Este o meserie migaloasa, pe cale de disparitie.

Dupa ce vad procesul de prelucrare al iascai, turistii sunt poftiti in tesatorie, iar la final, se opresc in atelierul de olarit.

Trei ore dureaza aceasta calatorie. Turistii au ocazia apoi sa se relaxeze pe o terasa rustica. Pana pe 15 septembrie, in fiecare zi, se organizeaza cate doua calatorii pe la atelierele mestesugaresti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Corund, satul de ceramica