Antena Meniu Search
x

Video Cozi uriașe pentru analizele decontate de stat. Pacienții trebuie să aștepte și câteva luni pentru unele investigații

Mii de români care au nevoie de RMN sau CT trebuie să aştepte cu lunile ca să-și facă analizele decontate de stat.  Între timp mulţi descoperă că trimiterile medicale le expiră şi trebuie să facă noi drumuri la doctor. În cazul unor boli grave, timpul pierdut grabeste moartea așa că pacienții aleg calea cea mai  scurta: investigaţii plătite la privat.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 17.06.2022, 21:58

Vezi și

"Eu am sunat pentru soţie la investigaţii şi mă programase, am sunat în mai şi spunea că prin septembrie are loc. O analiză simplă de sânge...ne-a programat peste patru luni, cu bani se poate pe loc."

Este "tratamentul" pe care-l primesc mulţi români care apelează la sistemul medical de stat. Ioana Staru are 65 de ani şi are trimitere de la medic pentru o ecografie cardiacă. După ce a încercat să facă această investigaţie gratuit, s-a lăsat păgubaşă.

Ioana Staru, pacient: "De frică, nu ştiu ce este, e vorba de inimă şi nu ne jucăm cu asta şi am preferat să dau atâţia bani. Am mai avut un RMN a trebuit să aştept o lună de zile. Iar acum vin de la cardio, am făcut o ecografie şi m-a costat în bani vechi două milioane şi în jur de o săptămână am fost programată. Multă lume moare cu zile pentru că n-are bani să-şi facă investigaţiile cu preţurile care sunt acuma."

Pacienții așteaptă și câteva luni pentru investigațiile medicale

Pe acelaşi subiect

Pentru orice investigaţie la radiologie timpul de aşteptare se măsoară în luni. Liliana Popescu, pacientă: "Am avut un noroc chior. A renunţat cineva şi mi-a găsit un loc. Aşa, trebuia să aşteptăm mult mai mult o lună jumate, o lună. Îţi dă o trimitere, trebuie să te programezi. Asta cu programarea este ceva...te poate programa şi peste două luni."

"A trebuit să aştept undeva la o lună jumate, spre două, altfel plăteam cinci milioane jumate. Prima investigaţie am plătit o iar la cea de a doua am aşteptat două luni aproape.Voiam să aflu de la ce erau durerile."

"Plătim, nu au fonduri, nu au nimic. Şi acum mai am o analiză de făcut la care iar plătesc...de patru milioane. Umblăm cu actele în mână. Nu avem cum să aşteptăm."

Fondurile sunt insuficiente pentru toți pacienții

Un RMN pentru coloana lombară poate să coste aproximativ 500 de lei iar un computer tomograf cerebral, 250 de lei. În anumite clinici, aceste preţuri pot fi chiar duble. Reprezentanţii clinicilor spun că fondurile de la Casele de Asigurări de Sănătate se epuizează foarte repede.

Nicolae Georgescu, managerul unei clinici medicale: "Dintr-o lună întreagă, noi în prima săptămână dacă am lucra, deja am terminat plafonul pentru pacienţii care sunt cu bilet de trimitere."

Adelin Ştefan, asistent imagistică: "Pacientul pe care-l avem acum este un pacient care a aşteptat cu aproximaţie o lună şi două săptămâni. Investigaţiile care sunt cel mai greu de prins sunt cele de torace - abdomen şi pelvis."

O altă problemă pentru pacienţi: trimiterile expiră în 30 de zile. Doar pentru bolnavii cronici au o"valabilitate" de trei luni. Asta înseamnă alte drumuri la medic.

Raluca Zoiţanu, medic de familie: "De cele mai multe ori se programează, nu sunt întrebaţi dacă au bilet de trimitere sau nu şi când se duc acolo în ziua şi la ora programării, văd că biletul e expirat şi atunci e şi o presiune foarte mare pe noi pentru că sună şi ne roagă să le dăm în aceeaşi zi biletul ca să nu piardă programarea. Ori noi nu putem să dăm în cinci secunde pentru că avem pacienţi programaţi, avem un număr limitat de pacienţi."

Reprezentanţii CNAS recunosc problemele dar spun că nu-şi permit să aloce mai mulți bani. Mihaela Tănase, purtătoare de cuvânt a instituției: "Este foarte adevărat că fondurile sunt insuficiente pentru adresabilitatea din ce în ce mai mare a asiguraţilor, mai ales de când am ieşit din starea de alertă, adresabilitatea a crescut foarte mult, oamenii încep să se gândească mai serios şi să apeleze la serviciile medicale pe care le-au ignorat o vreme."

Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spune că în fiecare lună sunt decontate analize şi investigaţii de 70 de milioane de lei, la care se adaugă suplimentări de 25% pentru bolnavii cronici care pot face aceste proceduri în orice zi din lună. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cozi uriașe pentru analizele decontate de stat. Pacienții trebuie să aștepte și câteva luni pentru unele investigații