Antena Meniu Search
x

Bolnavii cronici, lăsați fără tratament. Euthyrox, de negăsit în farmacii

Un zbucium fără sfârşit şi o căutare continuă. Este drama pacienților cronici care sunt nevoiți să ia la pas farmaciile în căutarea medicamentelor de care au nevoie.

de Redactia Observator

la 21.05.2020, 15:05

Vezi și
  • Medicii de familie sunt și ei copleșiti de problemele pacienților .
  • Asociațiile semnalează și ele lipsurile din sistem. 

Corneliu Avram este unul dintre ei. Bărbatul suferă de o afecțiune gravă a glandei tiroide și nu trebuie să întrerupă nicio zi tratamentul cu Euthyrox. Cu toate acestea, de luni de zile, omul mai găsește medicamentul doar cu mari intervenții.

Reporter: Cum reușiți sa faceți rost de acest medicament?

Corneliu Avram: Așteptând, intervenind, apelând la telefon.

Reporter: Sunteți pe o lista de așteptare acum?

Corneliu Avram: Absolut!

Reporter: De cât timp nu îl găsiți?

Corneliu Avram: Nu îl găsim de mult. Am fost operat în iulie 2019 de cancer tiroidal.

Se estimează că în România sunt în jur de 500.000 de pacienți cu afecțiuni tiroidiene care au ca recomandare tratamentul cu acest medicament. În situaţia de a-şi căuta singuri medicamentele sunt şi bolnavii de diabet.

Medicii de familie sunt și ei copleșiti de problemele pacienților pe care încearcă să-i ajute cum pot.

Gindrovel Dumitra, coordonator medici de familie Dolj: Absența acestora poate să ducă la decompensarea bolilor de fond. Ori, în ultima perioadă, pacienții noștri s-au plâns că găsesc cu dificultate la farmacie aceste medicamente. Ba mai mult decât atât, la un moment dat, a existat o reglementare la nivel național cum că medicamentul eutirox, în momentul în care a fost importat în cantitate insuficientă să fie eliberat doar pe baza de rețetă inserată. Problema este că acest medicament nu este pe lista de medicamente compensate a, b sau d, ca să poată să fie prescris ca atare de către medicii de familie.

Potrivit specialiștilor, lipsa acestor medicamente se explică prin prețul mic, impus pe piața farmaceutică din țara noastră.

În felul acesta, producătorii şi-au retras produsele din România și au ales state în care pot să își vândă medicamentele la prețuri care să le aducă profit.

Iulian, Trandafir, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici: Metodologia aceasta de calcul a pretului a dus la cel mai mic pret din Europa. Pe de-o parte este bine pentru pacient, intr-o tara cu putere de cumparare foarte mica. Pe de alta parte a adus si la dispariţia foarte multor medicamente. Dar la noi dispar foarte multe medicamente ieftine.

Asociațiile care se luptă pentru drepturile pacienților semnalează și ele lipsurile din sistem. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Bolnavii cronici, lăsați fără tratament. Euthyrox, de negăsit în farmacii