Bolnavii cronici, lăsați fără tratament. Euthyrox, de negăsit în farmacii

De Redactia Observator.
Publicat: 21.05.2020, 13:23.
Actualizat: 21.05.2020, 15:05

Un zbucium fără sfârşit şi o căutare continuă. Este drama pacienților cronici care sunt nevoiți să ia la pas farmaciile în căutarea medicamentelor de care au nevoie.

Corneliu Avram este unul dintre ei. Bărbatul suferă de o afecțiune gravă a glandei tiroide și nu trebuie să întrerupă nicio zi tratamentul cu Euthyrox. Cu toate acestea, de luni de zile, omul mai găsește medicamentul doar cu mari intervenții.

Reporter: Cum reușiți sa faceți rost de acest medicament?

Corneliu Avram: Așteptând, intervenind, apelând la telefon.

Reporter: Sunteți pe o lista de așteptare acum?

Corneliu Avram: Absolut!

Reporter: De cât timp nu îl găsiți?

Corneliu Avram: Nu îl găsim de mult. Am fost operat în iulie 2019 de cancer tiroidal.

Se estimează că în România sunt în jur de 500.000 de pacienți cu afecțiuni tiroidiene care au ca recomandare tratamentul cu acest medicament. În situaţia de a-şi căuta singuri medicamentele sunt şi bolnavii de diabet.

Medicii de familie sunt și ei copleșiti de problemele pacienților pe care încearcă să-i ajute cum pot.

Gindrovel Dumitra, coordonator medici de familie Dolj: Absența acestora poate să ducă la decompensarea bolilor de fond. Ori, în ultima perioadă, pacienții noștri s-au plâns că găsesc cu dificultate la farmacie aceste medicamente. Ba mai mult decât atât, la un moment dat, a existat o reglementare la nivel național cum că medicamentul eutirox, în momentul în care a fost importat în cantitate insuficientă să fie eliberat doar pe baza de rețetă inserată. Problema este că acest medicament nu este pe lista de medicamente compensate a, b sau d, ca să poată să fie prescris ca atare de către medicii de familie.

Potrivit specialiștilor, lipsa acestor medicamente se explică prin prețul mic, impus pe piața farmaceutică din țara noastră.

În felul acesta, producătorii şi-au retras produsele din România și au ales state în care pot să își vândă medicamentele la prețuri care să le aducă profit.

Iulian, Trandafir, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici: Metodologia aceasta de calcul a pretului a dus la cel mai mic pret din Europa. Pe de-o parte este bine pentru pacient, intr-o tara cu putere de cumparare foarte mica. Pe de alta parte a adus si la dispariţia foarte multor medicamente. Dar la noi dispar foarte multe medicamente ieftine.

Asociațiile care se luptă pentru drepturile pacienților semnalează și ele lipsurile din sistem.

Citește și
Social • pe 25.11.2020 la 17:54
Foto
Bolnavii de diabet sau tiroidă, uitați și neglijați: "Şi noi ce facem fără tratament, murim?"
recomandari pe a1.ro
Ținuta purtată de Melania Trump la părăsirea Casei Albe. Cum arată costumul "de doliu" ales de fosta Primă Doamnă: Foto
Social • pe 03.07.2020 la 08:12
Bolnavii cronici, în așteptare, cu tratare acasă. Spitalele sunt ocupate cu pacienţi infectaţi Covid-19

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Bianca Drăgușanu a ajuns de urgență la Poliție! Ce a pățit celebra blondină / VIDEO PAPARAZZI
pe spynews.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
Cristi Borcea a vrut să se sinucidă în prima noapte din închisoare. Mărturii cutremurătoare. "Visez șobolani"
pe antenasport.ro
"Aţi legaliza poligamia în România?" Răspunsul uluitor al lui Cristi Borcea, care a fost căsătorit de 3 ori și are 9 copii cu 4 femei
pe antenasport.ro
Care sunt rezoluțiile frumoasei Marlene Favela pentru noul an
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
22:50 Reacţiile liderilor internaţionali după învestirea preşedintelui american Joe Biden 22:30 Noua modă: oamenii sunt îndemnaţi să se fotografieze, după ce şi-au găsit sosia în tablouri celebre 22:13 Tribunalul Bucureşti anulează diploma de doctor în Finanțe a lui Darius Vâlcov 22:07 Masca de protecţie de tip FFP2, obligatorie în mai multe regiuni din Europa, ca măsură de prevenţie în faţa noilor tulpini 22:00 Primul mesaj pe Twitter al lui Joe Biden, în calitate de președinte al Statelor Unite ale Americii 21:37 RCA mai scump, pagube plătite mai repede. Schimbare majoră pe piața polițelor RCA, în aprilie 21:05 Vaccinarea anti-Covid de la Romexpo s-a blocat înainte să înceapă. Haos și scandal la imunizare, medicii au chemat poliția 20:58 Capitala intră în scenariul galben. Restaurantele, cinematografele și teatrele pot fi deschise doar în anumite condiţii 20:49 Știrile zilei, 20 ianuarie 2021. Joe Biden, al 46-lea președinte al Statelor Unite 20:39 Observator de bine, 20 ianuarie 2021. Se luptă cu un diagnostic crunt, însă arta a făcut-o apreciată la nivel internațional
CITEȘTE PE A1.ro
Cum s-a transformat Michelle Obama la 4 ani de când nu mai e Prima Doamnă. Ultima imagine cu ea evidențiază clar diferențele
A1.RO
Anda Adam, rănită la circ: „Mi-a dat sângele”. Cum a ajuns diva să aibă julituri la mâini și dureri insuportabile
A1.RO