Antena Meniu Search
x

Crăciunul pe stil vechi este pe 7 ianuarie. Ce popoare îl sărbătoresc şi de ce

Dacă cei mai mulţi dintre noi ne pregătim de Bobotează şi Sfântul Ioan, există în România peste un milion de persoane care se pregătesc pentru ceea ce înseamnă sărbătorirea Crăciunului pe stil vechi.

Se estimează că peste un milion de persoane sărbătoresc, în România, Crăciunul pe stil vechi
Se estimează că peste un milion de persoane sărbătoresc, în România, Crăciunul pe stil vechi - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Se estimează că peste un milion de persoane sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi în România.

Cei mai mulţi dintre români sărbătoresc Sfântul Ioan pe 7 ianuarie. Însă, în acest an, mulţi credincioşi din România ar urma să sărbătorească, pe 7 ianuarie, Crăciunul pe stil vechi.

Vorbim despre credincioşii care se bazează pe calendarul iulian. Între calendarul iulian şi calendarul gregorian, utilizat de majoritate, există un decalaj de câteva zile, astfel că cei care folosesc calendarul iulian ar urma să sărbătorească Crăciunul abia pe 7 ianuarie.

Cine serbează Crăciunul pe stil vechi pe data de 7 ianuarie

Se estimează că, în România, peste un milion de persoane ar urma să serbeze Crăciunul pe stil vechi pe data de 7 ianuarie. Vorbim aici, în principal, de membri ai comunităţilor de ruşi lipoveni, sârbi, moldoveni şi ucraineni.

Conform alba24.ro, la nivel internaţional există numeroase biserici care încă utilizează calendarul iulian, de la Biserica Rusă şi Biserica Sârbă şi până la Patriarhia Ierusalimului.

Care sunt tradiţiile de Crăciunul pe rit vechi

În principiu, sărbătorirea Crăciunului pe rit vechi nu este cu mult mai diferită de sărbătorirea Crăciunului pe rit nou. Totuşi, există câteva tradiţii specifice. Se spune, printre altele, că este bine să se prepare 12 feluri diferite de mâncare, câte unul pentru fiecare apostol al Domnului.

De obicei, de pe masa de Crăciun nu lipsesc compotul de prune afumate, grâul fiert cu nucă sau sarmalele de post cu hribi. În funcţie de fiecare comunitate în parte, masa de Crăciun este completată cu preparate specifice.

Ce este calendarul iulian 

Există informaţii conform cărora calendarul iulian a fost introdus de Iulius Cezar încă dinainte de Hristos şi a funcţionat în forma iniţială până în Secolul XVI, când Papa Grigore al XIII-lea a decretat reforma calendarului.

Chiar şi aşa, calendarul iulian, despre care se spunea că ar avea nevoie de adăugarea unui număr mult prea mare de zile pentru a fi pus în acord cu anul astronomic, este folosit încontinuare de mai multe biserici naţionale ortodoxe.

În 1923, la Conferinţa interortodoxă de la Constantinopol, a fost propusă o nouă revizuire a calendarului, astfel obţinându-se forma utilizată în prezent de cele mai multe state ale lumii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri sociale » Crăciunul pe stil vechi este pe 7 ianuarie. Ce popoare îl sărbătoresc şi de ce