Antena Meniu Search
x

Reacţii dure după ordonanţa de modificare a Codului Penal: "Astăzi este zi de doliu"

Vezi și

Deciziile de seara trecută ale Guvernului au stârnit reacţii extrem dure. Primul care criticat actele normative anunţate de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a fost preşedintele Klaus Iohannis, chiar pe reţeaua sa de socializare.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat imediat, pe Facebook, după ce Guvernul a adoptat proiectul de lege privind graţierea unor fapte, precum şi modificarea codurilor penale, prin Ordonanţă de Urgenţă.

"Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției. Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție".

"De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă. (...) De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!", a comentat preşedintele pe reţeaua sa de socializare. 

Pe acelaşi subiect

Şi fostul premier, Dacian Cioloş, a criticat decizia guvernului Grindeanu de a adopta ordonanţa de modificare a codului penal şi a de a trimite către Parlament o lege a graţierii.

"Ce s-a petrecut în această seară este o sfidare incalificabilă la adresa justiției și a statului de drept, care duce România înapoi în timpuri pe care le credeam apuse.

Costul pe care îl va plăti România și pe care îl vom plăti fiecare dintre noi este incalculabil.

Legitimitatea votului nu dă dreptul niciunui Guvern să se poarte discreționar cu românii, să legifereze pe ascuns chestiuni atât de sensibile cum sunt cele care privesc justiția", a scris Dacin Cioloş pe Facebook. 

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, susţine că Ordonanţa trebuie atacată urgent la Curtea Constituţională.

"Ca membru al CSM, vă pot spune că OUG este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti, fiind discreţionară, vădit neconstituţională şi trebuie atacată urgent la CCR. Despre consecinţele ei grave am avertizat în comunicatul de ieri al MP, aflat pe site", a declarat procurorul General al României. 

Decizia Executivului de seara trecută a stârnit reacţii şi din partea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Este un proiect de OUG care va afecta foarte grav lupta anticorupţie. Practic, dacă acest proiect va fi adoptat, lupta anticorupţie devine irelevantă."

Conform ministrului Justiţiei, Florin Iordache, proiectul de lege privind graţierea unor pedepse va ajunge "în procedură de urgenţă la Parlament". În cazul ordonanţei de urgenţă de modificare şi completare a codurilor penale, aceasta a fost deja publicată în Monitorul Oficial. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Reacţii dure după ordonanţa de modificare a Codului Penal: "Astăzi este zi de doliu"