Antena Meniu Search
x

Momentul care i-a scos pe protestatari în stradă. Ce a spus ministrul Justiţiei, Florin Iordache

Executivul a adoptat aseară, în şedinţa de Guvern, decizii care au divizat o întreagă Românie. Este vorba despre ordonanţa de urgenţă care aduce modificări şi completări codurilor penale. Actul normativ intră în vigoare chiar de săptămâna viitoare.

Vezi și

Executivul a adoptat aseară, în şedinţa de Guvern, decizii care au divizat o întreagă Românie. Este vorba despre ordonanţa de urgenţă care aduce modificări şi completări codurilor penale. Actul normativ intră în vigoare chiar de săptămâna viitoare.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a fost cel care a anunţat, aseară, că Executivul a pus în aplicare decizia Curţii Constituţionale. 

-Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO şi, în acest sens, am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor.

A fost anunţul care a aruncat isterizat o întreagă Românie. Dar, ministrul Justiţiei nu s-a oprit aici. 

Pe acelaşi subiect

-Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă de modificarea şi completarea legii 296 cod penal şi a legii 235 cod de procedură penală, practic prin această Ordonanţă de Urgenţă am pus în concordanţă deciziile Curţii Constituţionale care trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament şi în aceste condiţii am ţinut cont de sugestiile pe care le-a dat CCR.

Modificările şi completările actului normativ au fost publicate deja în Monitorul Oficial, iar în termen de 10 zile îşi vor produce, deja, efectele. Schimbările sunt importante. 

În textul Ordonanței de Urgență se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că - răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.

-La abuz în serviciu, acea plângere prealabilă pe care societatea civilă a incocat-o a fost eliminată şi abuzul în serviciu a fost pus în concordanţă cu decizia Curţii şi s-au precizat două chestiuni foarte clare: că numai încălcările legii, ordonanţe şi Ordonanţa de Urgenţă s-a precizat, plus cuantumul acela pe care l-am stabilit. Cuantumul a rămas în valoare de 200.000 de lei.

-Deci sub 200.000 de lei nu este sancţionat?

-Nu, nu este sancţionat penal. Deci, ce este sub 200.000 de lei, paguba se recuperează şi nu mai este sancţionat penal.

Pentru prejudiciile sub 200.000 de lei se vor întreprinde doar demersuri administrative. Pentru Ordonanţa de Urgenţă referitoare la modificarea Codurilor penale s-au obţinut avize de la Ministerul de Externe şi de la Ministerul de Interne, nefiind necesare altele, susţine Florin Iordache. . 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Momentul care i-a scos pe protestatari în stradă. Ce a spus ministrul Justiţiei, Florin Iordache