Antena Meniu Search
x

Imunoglobina nu se mai găseşte în România, sute de pacienţi, mulţi dintre ei copii, sunt în pericol

În România, sute de bolnavi trăiesc de luni bune cu frica zilei de mâine. Criza imunoglobulinei, un medicament de care depinde sănătatea lor.

Vezi și

În România, sute de bolnavi trăiesc de luni bune cu frica zilei de mâine. Criza imunoglobulinei, un medicament de care depinde sănătatea lor, înseamnă pentru mulţi dintre ei o condamnare la moarte. Din vară, tratamentul vital pentru aceşti oameni lipseşte. Iar viaţa lor se schimbă dramatic.

Lazăr nu mai aude muzica. Toată viaţă i s-a schimbat în lipsa tratamentului: "Imunodeficienţa. Acea boală sinucigaşă, am numit-o eu. El se autoatacă, începe să se autodistrugă la nivel celular, să distrugă anumite organe. În cazul meu cel mai grav fiind pe partea hematologică şi anume trombocitele, având funcţia de coagulare a sângelui."

Şi el, şi sora lui suferă de imunodeficienţă, o boală care macină sistemul imunitar şi îi face vulnerabili la infecţii şi boli. Sunt depedenţi de imunoglobulină. Însă, dozele lipesc din farmacii de luni bune. "Din primăvară, pentru adulţi, unde figurează copilul, şi din vară pentru fetiţă, n-am mai avut acest tratament. Ei au făcut trombocitopenie din cauza imunodeficienţei, au făcut şi o serie de alte boli. Băiatul a făcut probleme neurologice, epilepsie chiar. Are două aparate auditive, are trombocitopenie.", spune mama.

Cum statul nu o poate ajuta pe mamă, dacă ar căuta tratamentul peste hotare ar avea nevoie de 4000 de euro lunar. Bani pe care nu îi are. În aceeaşi situaţie sunt peste 500 de pacienţi.

Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras un semnal de alarmă încă din vară, nici până la această oră autorităţile româneşti nu au găsit o soluţie. Ministerul Sănătăţii a promis 900 de doze de imunoglobulină, pentru pacienţi, în zilele următoare. Prea puţine spun şi reprezentanţii FACIAS. Care au cerut Guvernului să rezolve criza imunoglobulinei printr-o ordonanţă de urgenţă. Încă 900 de doze ar urma să ajungă în România, în decembrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Imunoglobina nu se mai găseşte în România, sute de pacienţi, mulţi dintre ei copii, sunt în pericol