Video

Criza sanitară nu a afectat apetitul românilor pentru cumpărături. În anul pandemiei am cheltuit cu 2,2% mai mult

De Andra Mitu.
Publicat: 06.02.2021, 20:30.
Actualizat: 06.02.2021, 20:38

Criza sanitară nu ne-a scăzut apetitul pentru cumpărături. Din contră. Datele oficiale arată că anul trecut am cheltuit mai mult decât în 2019. Comportamentul de shoping s-a schimbat radical faţă de criza economică de acum un deceniu.

Comportamentul de shoping s-a schimbat radical faţă de criză economică de acum un deceniu.

Cumpărător: "Am cumpărat mai întâi alimente".

Tânără: "Am făcut inițial niște stocuri de semi-preparate pe care nici nu le-am mâncat și nici n-aș fi crezut vreodată că o să ajung la ele, dar în ipoteza în care aș fi fost carantinată, am simțit nevoia să le am".

Apoi electrocasnice.

Tânără: "Am investit mai mult în chestii pentru bucătărie, cuptor cu microunde, înainte nu le foloseam, pentru că eram toată ziua la birou, acum a trebuit să stau acasă, a trebuit să mă descurc și cu munca și cu gătitul".

Şi, de voie sau nevoie, produse sanitare.

Tânără: "Nu m-am așteptat să cumpăr asta în primul rând. Și la costuri foarte mari. Îmi amintesc că inițial am plătit și 200 lei pe o cutie!"

Mămică: "Lucruri necesare pentru lucrul de acasă – birou, scaun, plus mulți mulţi dezinfectanţi și șervețele, mănuși."

Pentru că am ieşit mai rar din casă, garderoba a rămas neschimbată. Iar maşina parcată în faţa casei a consumat mai puţină benzină. Una peste alta, în anul pandemiei am cheltuit cu 2,2% mai mult.

Explicaţia ar fi că, spre deosebire de tăierile de pensii şi salarii din 2009, acum veniturile au rămas pentru mulţi neschimbate.

Cristian Pârvan, PIAROM: "Măsurile economice de sprijin, prin amânare taxe, impozite, să sprijine că suma intrată pe piaţă să poată fi consumată."

Adrian Benţa, economist: "Dacă vor continua aceste măsuri, avem șanse ca consumul să fie unul dintre factorii de creștere economică din ţara noastră".

În 2009, consumul a scăzut dramatic, cu peste 10 la sută.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.