Antena Meniu Search
x

Video Cu 400.000 de lei, un oraș din România le poate deveni accesibil celor cu deficiențe de vedere. ”Transformăm vizualul în audio”

Timişoara, un oraș greu accesibil persoanelor cu deficiențe de vedere, la fel ca majoritatea localităţilor din ţară. Prea puține treceri de pietoni au sisteme audio de avertizare, iar covoarele tactile lipsesc în multe locuri. O aplicație cu senzori instalați în cât mai multe locuri le-ar uşura viața nevăzătorilor. Aplicația Step Hear, o soluție inteligentă care asigură orientarea în spațiul înconjurător, a fost prezentată oficial. Este o parte importantă din proiectul depus în programul de bugetare participativă chiar de o tânără nevăzătoare. Acum, așteaptă votul timişorenilor pentru ca proiectul să fie implementat. Iată cum ar funcţiona.

de Redactia Observator

la 13.07.2022, 18:46

Vezi și

”Piața Libertății! Buton! Mi-a spus că sunt în Piaţa Libertăţii, m-a anunţat cu o mică vibrație că sunt aici, eu apăs pe aplicație. Îmi place foarte mult că îmi spune şi posibilele obstacole pe care le pot întâmpina”. Simona Smultea este inițiatoarea proiectului care ar putea să ușureze mult viața persoanelor cu deficiențe de vedere din Timișoara. Tânăra îl are alături pe Chilli, unul dintre puținii câini ghid din România. Dar chiar și așa, pentru că nu vede, îi este greu să se deplaseze și să aibă o viață cât de cât normală.

”Este un lucru despre care nu am visat vreodată că o să fie în România. Să zicem că e cumva bine că există niște semafoare care sunt sonorizate, dar nu este suficient. Unele nu mai funcționează, altele sună foarte încet și nu se aude”, spune Simona Smultea, inițiator proiect.

Ca sa înțelegem cât de greu este pentru o persoană nevăzătoare să se orienteze în oraș, reporterul Observator a participat la un experiment: ”Am să vă rog să facem un mic joculeț, să vă puneți această bandă pe ochi. Rugămintea mea e să vă învârtiți la dreapta, de 7 ori. Acum, la stânga. Și acum mergeți spre zona centrală a Pieței Libertății. (...) Aceasta este nevoia unui nevăzător, nu știe unde se află, nu știe direcția spre care se îndreaptă, nu știe unde e punctul A, unde e punctul B”.

Cum funcționează aplicația pentru cei cu deficiențe de vedere

”Sistemul Step Hear reprezintă un ghidaj audio care ajută pe cei cu deficiențe de vedere să se deplaseze în mediul fizic, fără a mai avea nevoie de însoțitor. Practic, noi transformăm vizualul în audio”, explică Marian Coman, dezvoltator aplicație. Sistemul funcționează relativ simplu. Cu ajutorul unei aplicații care se descarcă gratuit, telefonul se conectează cu cel mai apropiat senzor, iar persoana nevăzătoare primește informații audio, despre toate obiectivele de interes și obstacolele din jur.

”Ca și nevăzător, poate că aș striga mai tare: Ajutați-ne! Cumva, mi se pare foarte bună chestia aia, aș pune la fiecare colț, ca cei nevăzători să știe exact unde se află, să nu mai bâjbâie”, mărturisește un bărbat. Suma necesară pentru implementarea proiectului este de aproximativ 400.000 de lei. Sistemul Step Hear este prezent deja în foarte multe capitale europene. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Cu 400.000 de lei, un oraș din România le poate deveni accesibil celor cu deficiențe de vedere. ”Transformăm vizualul în audio”