Antena Meniu Search
x

Ploile torențiale, însoțite de grindină, au distrus culturile agricole din mai multe județe (Video)

Agricultorii din toată ţara au ajuns în pragul disperării. Ce nu a distrus seceta, a distrus grindina. Cireşele româneşti şi celebrii pepeni de Dăbuleni sunt deja la gunoi. Specialiştii îi sfătuiesc pe oameni să-şi asigure culturile pentru că statul oferă despăgubiri doar celor afectaţi de secetă. Doar că cei mai mulţi nu-şi permit astfel de investiţii. 

de Redactia Observator

la 28.05.2020, 22:10

Vezi și
  • Agricultorii speră acum doar să-și recupereze investiția.
  • Specialiștii recomandă asigurarea culturilor.

Norii s-au rupt în mai mult judeţe din ţară, câteva zile la rând. Iar grindina a distrus majoritatea livezilor şi grădinilor. În Gorj, o mare parte din recolta de cireşe va ajunge la gunoi. 

Un localnic din Gorj susține că "au putrezit în pom. Se vede, nu ai ce să faci cu ele. Nici păsările nu le mai mănâncă".

Ion Hortopan are peste 300 de cireşi. De o viaţă îi îngrijeşte, dar toată munca lui depinde de vreme. 

Ion Hortopan: Le-a afectat când seceta, când frigul și ploile din ultima vreme.

Estimările arată că recolta de anul acesta va fi cu jumătate mai săracă decât cea de anul trecut. 

Valentin Priporeanu, directorul Direcției de Agricultură Gorj: Au fost ploi, în ultimele două săptămâni, cam în fiecare zi și a încurcat mai ales culesul. A mai încurcat puțin și pandemia pentru că au scăzut și vânzările, că nu au fost destul engrosiști care colectau cireșele din zona Turcinești.

În aceeaşi situaţie sunt şi cultivatorii celebrilor pepeni de Dăbuleni. Cei mai mulţi nici nu se mai gândesc la profit. Speră să-şi recupereze măcar investiţia. 

Ilona Epure, producător agricol: Fructele au fost afectate în proporție de sută la sută. A trebuit să le rupem, să le aruncăm și să sperăm că vom reuși, cu o întârziere de o lună, să obținem altă recoltă.

Aurel Băjenaru, primar Dăbuleni: Dacă până acum evaluarea a fost undeva la 25%-30% pierderi, evaluate cam 4,5- 5 milioane de lei. Anul acesta ne așteptăm ca evaluarea să ducă undeva pe la 7-8 milioane de lei.

În localitatea Dealu Mare din Hunedoara, grindina a lăsat dezastru în urmă: "Sfecla, roşiile sunt terminate, salata ... Castraveţii chiar nu mai sunt. Fasolea, uite cum este ...".

În livezi, fructele, secerate de vijelie, zac acum pe jos. 

Pentru a reduce din pierderile provocate de vremea capricioasă, specialiştii din agricultură fac câteva recomandări. 

Călin Marian, director DAJ Hunedoara: Ar fi bine să îşi asigure culturile pe această perioadă. Dacă starea de afectare nu este aşa de mare, imediat după grindină, să aplice nişte tratamente fitosanitare pentru că acolo unde loveşte grindina, apare o poartă de intrare a bolilor. 

Dar asta înseamnă alte investiţii, iar oamenii abia mai au cu ce să trăiască.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Ploile torențiale, însoțite de grindină, au distrus culturile agricole din mai multe județe (Video)