Antena Meniu Search
x

Video Cum arată autobuzul plutitor de la Călărași, care va transporta turiști peste Dunăre: "Are o pompiţă şi scoate apa afară"

Din primăvară vom putea traversa Dunărea cu autobuzul. Şi nu pe pod, ci prin apă. În Călăraşi a fost testat un vehicul amfibiu, care ar putea transporta turişti până pe malul bulgăresc şi înapoi. Unii localnicii sunt încântaţi de idee, alţii spun însă că nu s-ar simţi deloc "în apele lor".

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 02.12.2023, 20:28

Vezi și

După ce trapa e închisă şi autobuzul e securizat, poate începe călătoria. 

  • Șofer: Ancora, aici e manşa care se cuplează în apă înainte şi înapoi, asta e cârma stânga, dreapta. În caz dacă unul ia apă, se aprinde luminiţa aici şi apăs pe el şi are o pompiţă acolo şi scoate apa afară.

Vehiculul, care poate transporta 35 de pasageri, va fi condus pentru început de doi şoferi: unul pentru uscat, care trebuie să aibă un permis categoria D, iar pentru apă e nevoie de un căpitan de navă. Poate fi, însă, şi o singură persoană, dacă îndeplineşte ambele condiţii. 

  • Șofer: Se trage frâna de mână după ce pluteşte, după aia se porneşte electricul. Aici e comanda din spate. În caz că are o defecţiune acolo, preia comanda de aici.
Pe acelaşi subiect

Ca o măsură suplimentară de siguranţă, autobuzul este dotat cu veste de salvare

  • Bogdan Dinu, reporter Observator: Întreg proiectul a fost estimat la 6 milioane de euro. Începând de anul viitor, autorităţile promit că vor putea traversa Dunărea cu acest autocar plutitor. 

Vehiculul de transport plutitor ar urma să facă legătura între oraşul Călăraşi şi localitatea Silistra din Bulgaria. Pentru asta e nevoie, însă, ca şi vecinii de la sud să construiască o rampă de acces pe malul lor. Succesul iniţiativei depinde însă de curajul localnicilor şi al turiştilor.

Proiectul e finanţat din fonduri europene. 

  • Marius Fulga, manager public Consiliul Judeţean Călăraşi: Preţul biletului va fi minim, astfel încât să acopere doar cheltuielile de utilizare a lui şi de întreţinere. Scopul proiectului este de a facilita transportul între cetăţenii celor două ţări şi celor două regiuni. 

Licitația a fost câștigată de o companie din Ungaria, care se ocupă de un astfel de "autobuz plutitor" şi la Budapesta.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Cum arată autobuzul plutitor de la Călărași, care va transporta turiști peste Dunăre: "Are o pompiţă şi scoate apa afară"