Antena Meniu Search
x

Video Cum au ajuns Fraţii Cocoş, Toni Ialomiţeanu sau Silvian Voicu să ia 1000 € pe lună ajutor de pandemie: "Nu este nimic adevărat"

Zeci de cântăreţi de muzică populară, lăutari şi manelişti au improvizat un taraf al escrocilor de la stat. S-au dat loviţi de pandemie şi au primit ilegal mii de lei pe lună ca ajutor de pandemie. Ar fi folosit acte false pentru a obţine banii. Statul a fost păgubit cu peste un milion şi jumătate de lei.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 25.02.2021, 20:22

Vezi și
  • De pe scenă în secţia de poliţie. Zeci de lăutari şi cântăreţi împrăştiaţi prin mai multe judeţe s-au trezit cu mascaţii la uşă.

Toţi sunt căutaţi pentru aceeaşi faptă: ar fi luat cu acte false bani de la stat în pandemie. Printre ei sunt mulţi artişti cunoscuţi şi bine cotaţi la nunţi şi evenimente: Toni Ialomiţeanu, Fraţii Cocoş sau Silvian Voicu, fratele lui Dan Bursuc.

Surse Observator spun că artiştii ar fi depus mai multe contracte fictive, încheiate cu firme fantomă, în baza cărora acestia susţineau că ar avea mai multe spectacole, care însă au fost anulate din cauza pandemiei.

Mai mult, cântăreţii au semnat declaraţii pe propria răspundere că nu au alte venituri. Au depus apoi actele pe site-ul Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi... au încasat banii. Câte 1000 de euro lunar.

Diana Sarca, purtător de cuvânt DGPMB: Din datele şi probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada martie 2020 şi până în prezent, 99 de persoane ar fi folosit documente falsificate solicitând şi primind indemnizaţii destinate sprijiniri salariaţii în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea SARS-CoV-2 în valoare de patru, cinci mii lei pe lună. 

Aproape un an a mers afacerea ilegală cu statul a lăutarilor

Spre finalul anului trecut, angajaţii Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială au intrat la bănuieli. Ar fi descoperit de exemplu, spun surse Observator, că un act de identitate trecut în contract a fost emis după ce documnetul pentru ajutoare a fost semnat. Agenţia a depus plângeri la poliţie şi au început audierile.

Au fost emise mandate de aducere pe numele a 99 de persoane. O bună parte dintre aceştia, 62, artişti. Restul, martori şi intermediari.

Lăcrămioara Corches, director general ANPIS: În urma unor analize pe care am început să le facem după efectuarea plăţilor în vederea aflării dacă legea se aplică cum trebuie. Şi dacă cei care ne-au solicitat au fost corecţi faţă de noi. Au apărut anumite suspiciuni pe care le-am considerat suficient de bine fundamentate.

Reporterii Observator i-au contactat pe câţiva dintre lăutarii şi cântăreţi vizaţi de anchetă. Toţi se declară nevinovaţi.

Nicolae Cocoş, artist: Dânsa s-a oferit să îmi facă un bine prin a îmi depune actele pentru indemnizaţie. Mi-a cerut un buletin şi un număr de cont bancar. Eu neştiind am considerat că mă ajută. Am sesizat la o lună de zile că nu am luat niciun fel de indemnizaţie. Nu este nimic adevărat. Ştiu organele de poliţie să îşi facă meseria. 

La audieri vor ajunge şi administratorii firmelor cu care artiştii ar fi încheiat contracte fictive. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Cum au ajuns Fraţii Cocoş, Toni Ialomiţeanu sau Silvian Voicu să ia 1000 € pe lună ajutor de pandemie: "Nu este nimic adevărat"