Antena Meniu Search
x

Cum poți răcori casa fără aer condiționat? Trucuri pentru a ne proteja de caniculă

Valul de căldură este aşteptat să intre în România, prin vest, începând de astăzi. În această perioadă, aerul condiţionat ne devine prieten. Dar ce facem dacă nu avem aer condiționat acasă, la muncă sau în mașină, la temperaturi de aproape 40 de grade?

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 20.07.2022, 13:31

Vezi și

Dacă vă aflați într-o încăpere fără aer condiționat se recomandă să trageți draperiile. Pentru ca aerul să circule, lăsați ușile interioare deschise. Pentru a purifica cât de cât aerul, puteți amplasa un bol cu gheață în fața unui ventilator. Și alimentația este foarte importantă în această perioadă. Consumați mai multe salate și supe reci și nu uitați de hidratarea corespunzătoare. 

Alertă meteo de caniculă în România

Meteorologii au emis miercuri avertizări cod galben și cod portocaliu de caniculă valabile în următoarele zile în mai multe zone din țară. Potrivit ANM, joi, va fi cod galben în județele Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Alba, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dloj, Olt și Teleorman. În aceste zone vremea va fi caniculară.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35-37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși local pragul critic de 80 de unități.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, o avertizare cod portocaliu va fi în vigoare vineri și sâmbătă în județele Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman.

În aceste zone, valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38-40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20-22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

"Harta secetei" în România

"În acest an agricol Moldova este zona cea mai afectată. Dacă în anul agricol 2019 - 2020, cel mai recent an agricol secetos, în Dobrogea am înregistrat cea mai mică cantitate de precipitaţii din istorie, reprezentând valoarea cea mai coborâtă, de numai 229,2 litri pe metru pătrat, în acest an în Moldova înregistrăm cea mai coborâtă valoare, de 322,6 litri pe metru pătrat pătrat. Observăm nuanţele de galben ce caracterizează starea de secetă pedologică extremă în Moldova, în Dobrogea, în Bărăgan, nu în ultimul rând în Banat, în Crişana şi în Maramureş, dar şi areale din Câmpia Română sau în centru, cea mai mare parte a Transilvaniei", susține Elena Mateescu.

Directorul general ANM afirmă că deficitele cele mai mari de apă sunt în jumătatea estică a ţării, dar şi în partea de vest-nord-vest a ţării: "În aceste regiuni, practic, analizăm cantitatea de precipitaţii de la 1 septembrie până în 17 iulie observăm, comparativ cu anul 2019 - 2020 că în cea mai mare parte a regiunilor cantităţile de precipitaţii în acest an sunt mai mici, exceptând de această dată Dobrogea, dar care şi în acest an are o cantitate de doar 50% din normalul perioadei analizate".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Cum poți răcori casa fără aer condiționat? Trucuri pentru a ne proteja de caniculă