Video "Cumpărăm, bem de unde găsim." Satul din Buzău în care locuitorii se trezesc cu noaptea în cap pentru a scoate apă din ultimele 3 fântâni rămase
Din cauza secetei, 500 de locuitori dintr-un sat buzoian trăiesc la limita supravieţuirii. Fântânile au secat una câte una, iar ultimele trei rămase nu pot asigura necesarul zilnic al tuturor familiilor. În plus, oamenii sunt nevoiţi să se trezească cu noaptea în cap pentru a scoate apă curată. Cei care uită să se trezească la timp, riscă să aibă parte de apă tulbure. De mulţi ani se încearcă instalarea unei reţele de apă în zonă, însă lucrările nu sunt finalizate.
"Care apucă la ora 5 are apă de băut, care nu, putem să bem pământul ăsta de aici? De aici m-am îmbolnăvit."
Așa arată apa unui puţ din satul Sările, comuna Bisoca, la orele prânzului. Doar câteva găleţi au putut fi umplute din apa care s-a acumulat peste noapte.
"Era apă înainte?"
"Era."
- Seceta i-a adus pe fermieri în pragul falimentului. Unii îşi duc vacile la abator pentru că nu mai au cu ce să...
- "Praf mult, ţărână, dacă băgăm plugul scoatem bolovani". Toamna prea blândă, o tragedie pentru fermieri....
- Paradisul natural din Dumbrăviţa, în pericol din cauza secetei. Salvarea lui costă 46 de milioane de lei
"Şi-acum?"
"Şi-acum s-a dus."
"Altceva nu avem pretenții, trăim așa cum putem fiecare, dar însă fără apă nu se poate."
"Cumpărăm, bem de unde găsim. Ce să facem?"
"În loc să cumpărăm un sandviş sau ceva să ducă la şcoală, cumpărăm apă."
"La ce o folosiţi?"
"Mai facem și mâncare de aici."
"E bună de băut?"
"Mai bem, mai fierbem câte o fasole de aici. Dacă n-avem, de unde să luăm?"
Seceta îi lasă pe sătenii fără apă
O singură fântână este puțin mai adâncă, şi se strânge mai multă apă peste noapte. Însă proprietarul ei încearcă să le dea apă cu porția vecinilor, ca toată lumea să apuce măcar o găleată.
"Ia ăla o găleată, care mai apucă, le dau după gloată. În funcție de numărul de copii... Da, care are mai mulţi în casă."
Primele semne că fântânile vor rămâne fără apă au început să apară încă de acum 2 ani. Pânza freatică a fost afectată din cauza secetei, aşa că puţurile au secat rând pe rând.
Florin Stemate, primar Bisoca: "Cauza principală este seceta. Ei au avut fântâni, izvoare, dar în ultimii doi ani s-a întâmplat problema asta. Au secat."
Problema apei potabile persistă de câțiva ani în satele comunei Bisoca. Aici se lucrează la instalarea unei rețele de apă, însă nu se știe când va putea fi pusă în funcțiune.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰