Video

Cumpărăm mult și aruncăm aproape jumătate

De Andreea Milea.
Publicat: 23.12.2020, 21:33.
Actualizat: 24.12.2020, 02:47

Masa de Crăciun trebuie să fie plină, indiferent că e pandemie sau nu. Singura grijă a mii de români a fost azi să nu uite să cumpere ceva de pe listă. Sociologii cred că anul acesta s-a cam exagerat cu mâncarea şi băutura pentru a ne calma frustrările adunate în atâtea luni de restricţii. După sărbători, se aruncă peste 30% din produsele care se cumpără în aceste zile.

Ca de obicei, oamenii au cumpărat mai mult decât au nevoie.

Sorin Mierlea, preşedinte Infocons: Aruncăm undeva cam la 33-35% din ceea ce cumpărăm într-o gospodărie iar în zona sărbătorilor şi mai ales în perioada aceasta a cumpărăturilor compulsive ajungem undeva la 40%.

Sociologii spun că noul comportament de consum excesiv este, în fapt, o răbufnire în faţa restricţiilor.

Adrian Dan, sociolog: Restrictiile de circulatie, posibilitatea de a transmite virusul, teama de a-l lua, îl face pe romanul obişnuit să stea acasă contrar obiceiurilor de Paşte, de Crăciun. A dus la o schimbare fundamentală în comportamentul lor pe care o sa o vedem si anul următor. Va duce la o oarecare creştere a nemulţumirii şi anxietăţii şi a depresiei.

Şi obiceiurile de consum s-au schimbat în pandemie. În 2020, vânzările au crescut doar la anumite produse.

Andreea Milea, reporter Observator: Un studiu recent arată că, în anul pandemiei, românii au cumpărat cu 15% mai multe produse lactate, comparativ cu anul trecut. În plus, din coşul de cumpărături nu au lipsit băuturile alcoolice şi carnea şi tot pandemia i-a determinat pe oameni să cumpere mai multe produse pentru îngrijirea locuinţei.

Indiferent de produsele cumpărate, managerii centrelor comerciale se aşteaptă la vânzări record în această perioadă.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.