Antena Meniu Search
x

Cât costă sfințirea casei înainte de Bobotează și câți bani încasează preoții pentru că așa spune tradiția (Video)

Mai sunt două zile până la Bobotează, iar credincioşii îi aşteaptă pe preoţi să vină cu "botezul". Sfinţirea casei la început de an are şi un preţ.

Vezi și

Mai sunt două zile până la Bobotează, iar credincioşii îi aşteaptă pe preoţi să vină cu "botezul". Sfinţirea casei la început de an are şi un preţ. Deşi biserica nu impune o taxă, enoriaşii scot din buzunar cât pot. Aşa cere tradiţia, spun ei. Sunt însă şi români care nu vor deschide uşile. Unora chiar le e teamă că s-ar putea îmbolnăvi dacă sărută icoana.

Este semnalul că părintele vine cu botezul. Cei mai mulţi deschid larg uşa pentru sfinţirea casei. Doamna Ana chiar cântă alături de diacon. O altă enoriaşă respectă o tradiţie moştenită din strămoşi. Pregătirea mesei din ziua de Bobotează. 

În case, preoţii sunt primiţi cu bucurie. Aceeaşi tradiţie spune că, la finalul botezului, Slujitorul Domnului trebuie să primească ceva. 

Nu toţi enoriaşii deschid uşa preotului, în prag de bobotează. Nu doar banii ţin uşile închise pentru preoţi. Ci şi teama de a săruta crucea. 

Credincioşii se pregătesc şi de marea slujbă pentru sfinţirea apei pe care o păstrează tot anul în case. La Patriarhia Romana vor fi pregatite 24 de vase uriase în care se vor afla 12.000 de litri de apă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cât costă sfințirea casei înainte de Bobotează și câți bani încasează preoții pentru că așa spune tradiția (Video)