Video De Paşte, în mijlocul naturii. Pensiunile izolate, cele mai căutate
În pensiuni este forfotă mare, se fac deja ultimele pregătiri pentru ca turiştii să fie primiţi cum se cuvine de Paşte. Cele mai câştigate sunt, în pandemie, pensiunile din zonele mai izolate, dar unde turiştii pot să meargă în drumeţii, departe de haosul din oraşe. În localitatea Runcu, aproape de Cheile Sohodolului, pensiunile vor fi pline de sărbătorile pascale.
La poale munţilor Vâlcan, natura ne dăruieşte unul dintre cele mai frumoase spectacole. Un loc paradisiac cu văi şi coline, râuri limpezi şi drumuri în serpentină. Este vorba despre satul Runcu, unde casele vechi din lemn şi grădinile îngrijite ne duc înapoi în timp. Un timp al bunicilor... Cei care vor să petreacă câteva zile departe de agitaţia oraşului se pot caza la pensiuni sau chiar în casele localnicilor.
În apropiere de Cheile Sohodolului, găsim o oază de relaxare şi linişte. O noapte într-o astfel de căsuţă costă 130 de lei.
Toate cele şase căsuţe tradiţionale din lemn, înconjurate de culturi de viţă-de-vie şi salcâmi vor fi ocupate de Paşte. Musafirii vor sosi de vineri. Până atunci, gazdele au grijă ca totul să fie pregătit ca la carte.
Pregătire ca la carte
Anamaria Gârlea, proprietar pensiune: "S-au făcut acum două săptămâni rezervările. De unde vor veni turiştii? Avem şi din Bucureşti, şi din Craiova, din Târgu Jiu. Au aici grătar, ceaun, disc, un foişor cu tot ce trebuie să servească masa".
În noaptea de Înviere, turiştii iau Lumina Sfântă de la bisericile din sat. Iar după masa copioasă de Paşte, pot merge într-o drumeţie pe Cheile Sohodolului, se pot plimba pe aleile pietruite din grădină ori pot face o incursiune în timp...
"- Aici avem amenajat un mic muzeu într-o pivniţă veche de 150 de ani. Am restaurat-o noi. Un costum popular purtat de femei înainte la toate sărbătorile şi ţinut cu mare grijă în lada de zestre. Aceasta este, de aici".
Turiştii vor avea parte şi de bucatele tradiţionale
O altă pensiune acelaşi aer rustic. Bogdan Sîrbu, proprietar pensiune: "Noi avem cinci camere de cazare. Tematica este tema anotimpurilor. Sunt patru decorate cu tema anotimpurilor şi una tradiţională".
Şi aici turiştii se pot bucura de bucatele tradiţionale de Paşte, specifice zonei. Dar îşi pot aduce de acasă mâncarea favorită.
Bogdan Sîrbu, proprietar pensiune: "Mai avem trei zile la dispoziţie să ne pregătim. Suntem deja pe ultima sută de metri. Turiştii o să ajungă de joi după-amiaza. Îi aşteptăm şi cu ceva surprize culinare, specifice zonei noastre. Şi cu produse din sat. Încercăm să le procurăm de la vecinii noştri din sat pentru a avea şi gustul mult mai autentic".
Preţul unei camere ajunge la 300 de lei. Vestea bună este că, în Gorj, este cea mai mică rată de infectare cu Sars-Cov2 din ţară. Paştele va fi sărbătorit în scenariul verde, cu mai puţine restricţii decât în alte zone.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰