Tradiţionalul miel pentru masa de Paşte va fi mai mare şi mai ieftin, anunţă ciobanii
Tradiţionalul miel pentru masa de Paşte va fi mai mare şi probabil mai ieftin, spun ciobanii. Oile au fătat deja, ceea ce înseamnă că mieii vor avea la sfârşitul lunii aprilie, când este sărbătoarea creştinilor ortodocşi, şi peste 20 de kilograme.
Tradiţionalul miel pentru masa de Paşte va fi mai mare şi probabil mai ieftin, spun ciobanii. Oile au fătat deja, ceea ce înseamnă că mieii vor avea la sfârşitul lunii aprilie, când este sărbătoarea creştinilor ortodocşi, şi peste 20 de kilograme. Aproape dublu faţă de alţi ani. În timp ce aşteaptă comenzile de la clienţi, ciobanii caută şi alternative. Animalele care nu se vor vinde în ţară, vor fi trimise la export.
La Botoşani, în singura staţiune de cercetare a ovinelor din ţară, sunt deja sute de miei. Cei mai mulţi dintre ei vor fi puşi la vânzare în aprilie, înaintea sărbătorilor de Paşte.
Deocamdată fiecare animal este cântărit şi văzut de un veterniar, pentru o selecţie riguroasă.
Oierii spun că mieii născuţi în ianuarie şi începutul lui februarie sunt "miei de lapte întârziaţi". Carnea lor este fragedă şi foarte gustoasă.
Anul trecut, mieii vii s-au vândut chiar şi cu 15 lei pe kilogram, în târguri şi pieţe, iar în magazine, kilogramul de carne de miel a ajuns la 25 lei.
Cu aproape trei luni înainte de sărbătorile Pascale, deja mieii au început să apară în gospodăriile oamenilor de la sat dar si in ferme mai mari. La stațiunea de cercetare ovina de la Popauti deja sunt zeci de miei si in perioada ce urmează o sa mai fie. Producția este atat de mare in aceasta stațiune de cercetare si datorita cererii foarte mari de pelicele de miel.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰