Antena Meniu Search
x

BNR a majorat dobânda cheie. Urmează noi scumpiri pentru români

O decizie a BNR, luată astăzi, poate da start unor scumpiri în lanţ. A fost majorată dobânda-cheie.

Vezi și

O decizie a BNR, luată astăzi, poate da start unor scumpiri în lanţ. A fost majorată dobânda-cheie, iar asta înseamnă în primul rând, şanse mari să crească din nou indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează ratele în lei. Sunt analişti care anunţă chiar o majorare a costurilor cu câteva sute de lei, pentru un credit Prima Casă. Chiar guvernatorul BNR a ieşit cu un mesaj de avertisment. Inflaţia va creşte în lunile următoare, ceea ce înseamnă că viaţa tuturor românilor va fi mai scumpă.

Dobânda de politică monetară a stagnat la 1,75% din 2015. Până astăzi, când Banca Naţională a majorat-o la 2%. Poate fi începutul unor scumpiri în lanţ, anunţă analiştii. Primele vizate sunt ratele românilor. O dobândă monetară ridicată presupune că băncile vor plăti dobânzi mai mari la împrumuturile pe care le iau de la BNR.

Analiştii estimează că, odată cu majorarea dobânzilor, se dă liber creşterii indicelui ROBOR, în funcţie de care se calculează ratele românilor care au credite în lei. S-ar putea dubla, până la finalul anului. De la 2%, cât este astăzi, la 4%. Adrian Benţa, consultant fiscal: "Întotdeauna ROBOR-ul va fi peste rata inflaţiei. Adică va fi mai mare."

Aşadar, un român care are un credit ipotecar de 225.000 de lei, pe 30 de ani, plătea, la sfârşitul anului trecut, o rată de 1.222 de lei pe lună. Cu o creştere a ROBOR până la 4%, rata lunară s-ar majora la 1.505 lei. Adică o diferenţă de aproape 300 de lei, resimţită în buzunarul românilor. La o sumă mai mare, creşterea este semnificativă. Orice plus la ROBOR poate să influenţeze rata. 

Guvernatorul BNR vine cu avertismente despre inflaţie. Alimentele de bază vor fi tot mai scumpe, în lunile următoare. După atâtea veşti proaste, a găsit un motiv de glumă. Leul s-a mai întărit puţin astăzi în faţa euro. 

Despre toate schimbările care afectează viaţa românilor, Mugur Isărescu a anunţat că va discuta cu premierul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » BNR a majorat dobânda cheie. Urmează noi scumpiri pentru români