Antena Meniu Search
x

Institutul de Sănătate Publică a actualizat definițiile de caz pentru noul coronavirus

Se modifică, din nou, criteriile care stabilesc prioritatea la testare pentru infecţia cu SARS-CoV-2. Institutul de Sănătate Publică a actualizat definițiile de caz pentru noul coronavirus și recomandă testarea cu prioritate a 13 categorii de persoane.

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 15.10.2020, 21:04

Vezi și
  • Suspecții care au cel puțin trei simptome au prioritate la testarea de coronavirus.
  • Orice persoană infectată și orice contact direct trebuie să stea în izolare 14 zile.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Începem cu simptomele, care definesc un potenţial caz de infectare. Febră, tuse, astenie, cefalee, dureri în gât, dificultăţi de respiraţie, greţuri sau vărsături. 

Recent, din studiile efectuate în întreaga lume, a fost adăugat un nou criteriu: pierderea bruscă a mirosului şi a gustului. 

Testaţi sunt cei care au cel puţin trei dintre simptomele descrise, în acelaşi timp, sau cei cu diverse alte afecţiuni: respiratorii, spre exemplu.

Apoi, vorbim despre persoanele care au intrat direct în contact cu un infectat. 

Mai trebuie testaţi pacienţii care urmează să treacă prin intervenţii chirurgicale complexe, cum ar fi cele de transplant sau donare de organe, dar şi personalul medical care urmează să facă aceste operaţii. 

Lista continuă cu pacienţii oncologici care fac chimioterapie sau radioterapie, practic, ei fiind şi una dintre cele mai expuse categorii la infecţia cu SARS-CoV-2. 

O noutate pe listă se referă la testarea, săptămânală, a personalului de îngrijire din centre rezidenţiale şi femeile gravide - asimptomatice care au intrat în contact cu un infectat.

Nu în ultimul rând, prin decizia Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, vorbim şi despre cei care vin în ţară din zonele galbene. Ei intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, dar pot ieşi în a zecea zi dacă au un test negativ făcut cu 48 de ore înainte. 

Altfel, orice persoană infectată şi orice contact direct trebuie să stea în izolare timp de 14 zile, indiferent dacă au sau nu un test negativ în tot acest timp.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Institutul de Sănătate Publică a actualizat definițiile de caz pentru noul coronavirus