Institutul de Sănătate Publică a actualizat definițiile de caz pentru noul coronavirus

De Sonia Simionov.
Publicat: 15.10.2020, 20:59.
Actualizat: 15.10.2020, 21:04

Se modifică, din nou, criteriile care stabilesc prioritatea la testare pentru infecţia cu SARS-CoV-2. Institutul de Sănătate Publică a actualizat definițiile de caz pentru noul coronavirus și recomandă testarea cu prioritate a 13 categorii de persoane.

Începem cu simptomele, care definesc un potenţial caz de infectare. Febră, tuse, astenie, cefalee, dureri în gât, dificultăţi de respiraţie, greţuri sau vărsături.

Recent, din studiile efectuate în întreaga lume, a fost adăugat un nou criteriu: pierderea bruscă a mirosului şi a gustului.

Testaţi sunt cei care au cel puţin trei dintre simptomele descrise, în acelaşi timp, sau cei cu diverse alte afecţiuni: respiratorii, spre exemplu.

Apoi, vorbim despre persoanele care au intrat direct în contact cu un infectat.

Mai trebuie testaţi pacienţii care urmează să treacă prin intervenţii chirurgicale complexe, cum ar fi cele de transplant sau donare de organe, dar şi personalul medical care urmează să facă aceste operaţii.

Lista continuă cu pacienţii oncologici care fac chimioterapie sau radioterapie, practic, ei fiind şi una dintre cele mai expuse categorii la infecţia cu SARS-CoV-2.

O noutate pe listă se referă la testarea, săptămânală, a personalului de îngrijire din centre rezidenţiale şi femeile gravide - asimptomatice care au intrat în contact cu un infectat.

Nu în ultimul rând, prin decizia Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, vorbim şi despre cei care vin în ţară din zonele galbene. Ei intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, dar pot ieşi în a zecea zi dacă au un test negativ făcut cu 48 de ore înainte.

Altfel, orice persoană infectată şi orice contact direct trebuie să stea în izolare timp de 14 zile, indiferent dacă au sau nu un test negativ în tot acest timp.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Sanatate • pe 12.08.2020 la 17:58
Experți INSP: România ar putea avea 2.830 de cazuri zilnice de coronavirus, la începutul lunii septembrie
recomandari pe a1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor

Top știri

Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
1
Eveniment • ieri la 19:11

Nesăbuinţa cu care s-a avântat în trafic l-a costat viaţa pe Ionuț Negrilă, un tânăr poliţist-motociclist. Avea viteză și, foarte posibil, făcea întrecere cu un alt motociclist, tot poliţist. Ambii erau în timpul liber.

PARTENERI
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
spynews.ro
Dezvăluiri incredibile! „Eu știu foarte mulți politicieni care...”
gandul.ro
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 28 februarie 2021. Peștii trebuie să se preocupe de propria persoană. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Acuzat de minciună de George Simion, Gigi Becali a reacţionat dur: "E prea mic!" Dezvăluiri incredibile: "I-am dat şi soţiei lui un birou, că ea e nu ştiu ce pictoriţă!"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Relația care a nedumerit Internetul. Cum reușesc 3 tineri ”foarte îndrăgostiți” să formeze un ”cuplu” cu 2 femei și un bărbat
A1.RO
Creatura ciudată găsită de un pescar a pus pe jar internetul. Ce este vietatea din imagine și de ce vor toți să o cumpere
A1.RO

TV

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte
TV • la 08:21
Video

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...