Antena Meniu Search
x

Zeci de precheziţii în România şi Spania la o reţea internaţională de contrabandă cu ţigări

Poliţiştii de frontieră din cadrul Direcţiei de Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere (IGPF) şi Gărzii de Coastă efectuează, marţi, 38 de percheziţii domiciliare în Constanţa, Dolj, Bistriţa Năsăud, Arad, Timiş şi Bucureşti, la suspecţi de contrabandă de ţigări.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Direcţiei de Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere (IGPF) şi Gărzii de Coastă efectuează, marţi, 38 de percheziţii domiciliare în Constanţa, Dolj, Bistriţa Năsăud, Arad, Timiş şi Bucureşti, la suspecţi de contrabandă de ţigări.

Concomitent cu desfăşurarea activităţilor de urmărire penală de către poliţiştii români, autorităţile spaniole efectuează 51 de percheziţii pe teritoriul Spaniei, la persoane implicate în contrabanda cu ţigări, cetăţeni români bulgari şi spanioli, se arată într-un comunicat al IGPF.

Percheziţiile urmăresc descopeririea de ţigări provenite din contrabandă, documente de transport falsificate, sume de bani rezultate din valorificarea ţigărilor şi alte bunuri a căror deţinere este interzisă de lege.

Grupul infracţional este format din cetăţeni români, ajutaţi de cetăţeni bulgari şi de alţi cetăţeni români rezidenţi în Spania. Aceştia procurau ţigări de contrabandă de pe teritoriul Bulgariei, le transportau cu diferite mijloace auto, conduse de cetăţeni români, pe teritoriul Spaniei, unde le depozitau şi le comercializau pe piaţa neagră. 

Pe acelaşi subiect

Potrivit anchetatorilor, totul a început în luna decembrie a anului 2015 când, în urma unor percheziţii efectuate acasă la Cosmin E, în vârstă de 37 ani, domiciliat pe raza judeţului Dolj, cunoscut ca fiind implicat în contrabanda cu ţigări. În urma percheziţiei s-a constat că în curtea casei se afla parcat un camion cu cisterne, înmatriculat în Bulgaria, modificat şi adaptat transportului de ţigări de contrabandă, prin adăugarea unei platforme de beton în greutate de 14 tone, pe şasiul autocisternei, astfel încât încărcătura de produs lichid de pe documentele false de transport să corespundă cu masa totală a autovehiculului, menţionează comunicatul.

În luna martie a anului 2016, în urma activităţilor specifice de supraveghere informativ-operativă, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române şi ai Gărzii de Coastă,  sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, au urmărit şi identificat pe raza judeţului Dolj o altă autocisternă înmatriculată în Bulgaria. În urma verificărilor s-a constatat că maşina este  modificată prin adăugarea unei platforme de 24 de tone ciment pentru transportul ţigărilor de contrabandă.

Din datele de anchetă a rezultat că şoferul autocisternei acţiona pe ruta Bulgaria - România şi transporta ţigări de contrabandă pe raza judeţului Dolj.

În urma controlului efectuat în autocisternă a fost identificată o uşă de acces spre un spaţiu special amenajat în care au fost descoperite aproximativ 160.000 pachete cu ţigări. Între timp, şoferul autocisternei a fost trimis în judecată şi condamnat definitiv pentru comiterea infracţiunii de contrabandă şi uz de fals, precizează sursa citată.

Grupul a fost monitorizat, efectuându-se schimburi de informaţii cu autorităţile din Bulgaria şi Spania, ocazie cu care reprezentanţii celor două state au precizat că au identificat şi pe teritoriul lor astfel de moduri de operare pentru transportul ţigărilor de contrabandă.

În luna iunie a anului 2016, poliţiştii de frontieră au identificat, la intrarea în ţară prin vama Bechet, un autocamion înmatriculat în Bulgaria, despre care deţineau informaţii că ar fi folosit pentru transportul unei importante cantităţi de ţigări de contrabandă ascunse în role de hârtie, cu destinaţia Slovacia. Continuând monitorizarea mijlocului de transport, s-a constatat ca acesta si-a schimbat direcţia de deplasare, până la domiciliul unui cetăţean român de pe raza judeţului Dolj.

În baza mandatelor au fost efectuate două percheziţii domiciliare, fiind identificat, ascuns într-o parcare, mijlocul de transport, abandonat de şoferul bulgar. Pe numele şoferului fugar a emis mandat de arestare şi mandat european de arestare, potrivit comunicatului menţionat.

Întreaga cantitate de ţigarete descoperită în ambele cazuri, 414.980 pachete marca 'Marble' în valoare de aproximativ 4.149.800 lei, precum şi vehiculele au fost indisponibilizate la sediul Gărzii de Coastă.

În cauză, cercetările sunt continuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă calificată cu ţigări, urmând să fie iniţiată şi derulată procedura de asistenţă judiciară internaţională.

Citeşte şi: Percheziţii în Bucureşti şi patru judeţe într-un dosar de evaziune şi spălare a banilor

Pentru anihilarea grupului infracţional, autorităţile române au colaborat cu Oficiul European de Luptă AntiFraudă, Guardia Civil din Spania, Poliţia Naţională Bulgară, SELEC şi agentiile britanice HMRC (Vama Britanică) şi NCA (UK National Crime Agency).

De asemenea, ancheta a beneficiat de sprijinul echipelor operative din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi IGPR.

Sursă: Agerpres.ro

Citeşte şi: FRAUDĂ URIAŞĂ la o agenţie de pariuri din Gorj! Mai multe persoane s-au folosit de trecerea la ora de vară şi au obţinut CÂŞTIGURI FABULOASE

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri sociale » Zeci de precheziţii în România şi Spania la o reţea internaţională de contrabandă cu ţigări