Antena Meniu Search
x

Detalii ŞOCANTE în cazul sinuciderii copilului de 11 ani, din Dâmboviţa. Se pare că sora băiatului şi un prieten ştiau că Alex joacă "Balena albastră"

Anchetele continuă după moartea copilului de 11 ani din localitatea dâmboviţeană Cazaci. În timp ce poliţia confirmă faptul că băiatul practica un joc virtual şi vorbea adesea despre acest lucru, profesorii încearcă să afle dacă sunt şi alţi copii implicaţi. Atât dascălii, cât şi consilierii în psihologie, au constatat cu surprindere că prichindeii ştiu foarte multe detalii despre jocul care îi împinge pe copii la sinucidere.

Anchetele continuă după moartea copilului de 11 ani din localitatea dâmboviţeană Cazaci. În timp ce poliţia confirmă faptul că băiatul practica un joc virtual şi vorbea adesea despre acest lucru, profesorii încearcă să afle dacă sunt şi alţi copii implicaţi. Atât dascălii, cât şi consilierii în psihologie, au constatat cu surprindere că prichindeii ştiu foarte multe detalii despre jocul care îi împinge pe copii la sinucidere.

Alex, copilul de 11 ani care s-a spânzurat în podul casei, i-a lăsat fără cuvinte pe toţi cei din jurul lui. Băiatul era un elev exemplar, vesel şi săritor atunci când ceilalţi aveau nevoie de ajutor. În ziua în care a recurs la gestul extrem, acesta a plecat mai devreme de la şcoală, fără ca nimeni să observe.

Pe acelaşi subiect

Înainte ca Alex să ducă jocul sinistru la bun sfârşit, învăţătoarea i-a auzit pe copii în clasă vorbind despre jocul "Balena albastră". Aceasta spune că a avut nenumărate discuţii cu elevii, prin care le-a semnalat faptul că unele jocuri virtuale pot fi periculoase. Niciunul dintre copii nu a recunoscut însă că s-au înscris într-o astfel de aplicaţie.

Din primele verificări, se pare că sora băiatului şi un prieten ştiau că Alex joacă "Balena albastră".

"Din primele verificări, se pare că acesta folosea în mod frecvent internetul şi povestea adesea colegilor despre un joc virtual. Cadavrul a fost preluat de servicul judeţean de medicină legală în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cu exactitate a cauzei decesului. De asemenea, în urma examinării sumare a cadavrului, se pare că acesta nu prezenta nicio cicatrice recentă", a declarat Adelina Torcică, purtătoare de cuvânt IPJ Dâmboviţa.

"Astăzi de dimineaţă am avut discuţii cu conducerea şcolii, cu învăţătoarea copilului şi cu sora acestuia. Informaţiile la momentul acesta sunt destul de contradictorii, dar suficiente pentru a ne pune pe gânduri. În sensul că sora spune că elevul nu juca acest joc, pe când colegii lui spun că da. Mărturisesc ca sunt foarte, foarte îngrijorat. Am luat întotdeauna în serios ameninţările de pe internet, dar dacă se confirmă faptul că decesul copilului are legătură cu jocul ăsta, nu face decât să ne îngrijoreze şi mai tare. Asta în contextul în care, de o săptămână am transmis unităţilor şcolare, la solicitarea ministerului Educaţiei, o adresă în care solicitam să se discute cu elevii despre riscurile navigării pe internet, să se discute cu părinţii la şedinţe. Din păcate, cred că nu este suficient şi trebuie să avem o abordare total diferită faţă de ceea ce ştiam. Există şi informaţia că a încercat să mai convingă un coleg, dar n-aş lua de bune toate declaraţiile copiilor. Dar, semnale clare că la noi în şcoală s-ar juca un asemenea joc nu am, dar este foarte posibil să se întâmple. Totuşi, o supraveghere a activităţilor pe internet a copiilor de către părinţi este absolut necesară", a declarat Sorin Ion, Inspector General IŞJ Dâmboviţa. 

"Astăzi de dimineaţă, pe când au intrat copiii în clasă, împreună cu doamna învăţătoare am mers să îi încurajez, să le explic despre nenorocire, deşi ei ştiau de acasă, şi i-am întrebat, dacă aveau semnale despre copilul acesta, dacă au observat vreun comportament ciudat în ultima vreme. Unii dintre ei spuneau că l-au văzut puţin trist, era puţin schimbat. Doamna învăţătoare nu a observat, a spus că nu era un comportament anormal. Ştiind că o etapă a jocului presupune un anume desen pe mână, i-am intrebat şi mi-au spus că nu mai purta haine cu mânecă scurtă, deşi la ora de educaţie fizică mergea în mod obişnuit cu tricou, activitatea desfăşurându-se într-o sală. De ceva vreme, ar fi purtat numai cu mânecă lungă. Colegilor lui nu le-a spus nimic legat de joc, dar se pare că i-a spus unui alt elev de la clasa a III-a tot ce trebuie să facă el. Am vorbit şi cu sora lui Alex. Ea l-a găsit, sunându-l, pentru că nu ştia unde este. Ea i-a tăiat sfoara şi apoi a sunat la 112. Sora lui ştia de joc, deşi nu recunoaşte că l-a jucat. Din ce mi-au spus poliţiştii, din ce au văzut acolo pe aplicaţii că ea ar fi accesat şi-i spuneau "uite, ai intrat Şi pe asta, şi pe asta". Am constatat că elevii ştiu foarte multe despre jocul acesta, motiv pentru care vom face şedinţă cu părinţii şi vom discuta despre asta. În regulamentul şcolii se prevede clar că copiii nu au voie cu telefoanele mobile la şcoală, părinţii au semnat, au fost de acord", a declarat Nicoleta Matei, directorul şcolii gimnaziale Nucet.

"Alex a ajuns la ora opt la şcoală. Nici nu şi-a dat ghiozdanul jos din spate şi m-a rugat să-l învoiesc pentru că vrea să meargă la un control că are aproape apendicită. I-am spus că nu se poate să-l învoiesc, trebuia să mă sune mama, sau să-ţi dea un bilet scris. Rămâi la oră şi când o să vină mama să te ia, atunci pleci. A rămas în bancă, a stat la prima oră, la a doua oră şi apoi când noi am ieşit afară, el nu a mai fost. Dar el a fost exact cum se comporta de obicei, era un copil vesel, a fost vesel în ziua respcetivă. Îi am încă de la pregătitoare, de cinci ani de zile lucrez cu el şi pot să-mi dau seama cand se întâmplă ceva cu un copil. Absolut nimic. Chiar vineri am avut o discuţie cu ei, m-au întrebat doamnă, aţi auzit de joc? Am spus că am auzit, dar nu mare lucru. Şi atunci ei mi-au dat mult mai multe informaţii decât avem noi. Am discutat despre asta şi le-am spus despre toate pericolele care pândesc şi nu-şi dau seama ce se poate întâmpla. Dar mi-au spus că nu joacă aşa ceva", a declarat Dinu Cristina Elena, învăţătoarea lui Alex.

În şcoli se vor face şedinţe cu părinţii pentru a se stabili un program strict de monitorizare a copiilor, precum şi consiliere cu copiii care dau semne că ar fi interesaţi de astfel de jocuri. Aceasta este soluţia imediată luată de autorităţi, însă organele competente trebuie să stabilească cea mai bună măsură pentru stoparea acestui fenomen.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Detalii ŞOCANTE în cazul sinuciderii copilului de 11 ani, din Dâmboviţa. Se pare că sora băiatului şi un prieten ştiau că Alex joacă "Balena albastră"