Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Detunata, cel mai frumos vârf al Apusenilor. Turişti din întreaga lume vin să vadă minunea veche de 2 milioane de ani

Turiştii din toată lumea vin în inima Apusenilor, să vadă o minune creată în urmă cu două milioane de ani. Vârful Detunata - o grupare de coloane de bazalt, în formă de orgă.

de Redactia Observator

la 31.08.2018 , 22:16

Turiştii din toată lumea vin în inima Apusenilor, să vadă o minune creată în urmă cu două milioane de ani. Vârful Detunata - o grupare de coloane de bazalt, în formă de orgă. Odată la câţiva ani, bucăţi din ele se desprind şi, în cădere, produc un sunet asemănător tunetului.

După un drum de un sfert de oră, din localitatea Bucium, prin pădure, turiştilor li se dezvăluie cel mai frumos vârf din Apuseni. O stâncă alcătuită din mii de coloane de bazalt. La baza ei, se aşterne o mare trenă de pietre. 

Cornel Napău, primarul comunei Bucium, judeţul Alba: "Este atâta piatră aici pentru că efectiv pică din coloanele de bazalt. Este un ciclu de cădere, poate nu anual, în funcţie de temperaturile din perioada respectivă."

Vezi și

Coloanele ascuţite s-au format acum două milioane de ani, din lava unui vulcan care se afla aici în trecut. 

Pietrele de la bază păstrează uneori între ele gheaţa, aşa se face că, în cele mai călduroase zile de vară, temperaturile nu depăşesc 10 grade. Turiştii sunt fascinaţi de ce văd. 

Robin, turist din Germania: "Este uimitor. Diferit de tot ce am văzut. Aproape că nu-mi vine să cred că e adevărat. Şi pentru copii este o surpriză. Se pot căţăra pe roci să vadă lucruri pe care nu le-au mai văzut."

În jurul acestui loc s-a ţesut şi o legendă interesantă. Se spune că o zână ar fi furat inima unui uriaş, dar tatăl lui a urmărit-o până în zona în care este acum Detunata şi a ucis-o. Flăcări au ieşit din pământ, iar cei doi îndrăgostiţi s-au transformat în stane de piatră. 

De sus, se văd şi alte monumente ale naturii. Piatra Corbului, Muntele Mare şi haldele de steril. Din păcate, însă, în zonă nu există niciun ghid. Aşa că mulţi turişti doar vin, vizitează... şi pleacă fără răspunsuri. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Detunata, cel mai frumos vârf al Apusenilor. Turişti din întreaga lume vin să vadă minunea veche de 2 milioane de ani