Antena Meniu Search
x

Video Dezastrul după furtună: Mii de copaci rupţi din rădăcină. "Cel puţin în zona asta, eu nu ştiu să fi fost vreodată aşa ceva. Arborii sunt doborâţi în mai multe direcţii"

Mii de brazi şi fagi au fost rupţi şi puşi la pământ în judeţul Suceava de o furtună cum nu s-a mai pomenit în zonă. Autorităţile spun că, cel mai probabil, vijelia a făcut prăpăd în urmă cu două săptămâni. Cel puţin 14 hectare de pădure au fost distruse iar pagubele nu au fost încă stabilite.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 14.07.2021, 22:02

Vezi și

Pădurea afectată de furtună se află pe o culme, în apropiere de Gura Humorului. Oamenii locului spun că de 50 de ani nu a mai fost în zonă o furtună atât de puternică. 

"A fost o furtună violentă, deoarece şi fagul, care este unu foarte rezistent în asemenea cazuri, a fost şi el rupt sau doborât", spune un martor.

Nicolae Ţebrea, inginer Ocolul Silvic Gura Humorului: "Cel puţin în zona asta, eu nu ştiu să fi fost vreodată aşa ceva. Arborii sunt doborâţi în mai multe direcţii. Unde suntem noi, în direcţia în vale, cei din partea stângă aproximativ perpendiculari pe aceşti arbori". 

Marius Răguşitu, şef Ocolul Silvic Gura Humorului: "Sunt unii rupţi de la opt metri, unii de la trei metri, dar marea majoritate sunt rupţi de la un metru. Ăia chiar arată ca o doborâtură, de fapt sunt rupţi. Şi asta arată violenţa fenomenului, faptul că e foarte multă ruptură".

Pe acelaşi subiect

Dezastrul după furtună

Meteorologii spun că în zonă au fost emise mai multe alerte de vreme rea.

Simona Căpşună, meteorolog Observator: "Avertizările din zonă, atât de la finalul lunii iunie, cât şi din prima zi a lunii iulie indică viteze ale vântului, la rafală, care pot să ajungă şi la 100 de kilometri pe oră. Şi a plouat torenţial, cantităţi mari de apă, deci cu siguranţă în acea zi, în zonă erau condiţii propice,din păcate, pentru o doborâtură de pădure". 

Autorităţile silvice încă evaluează pagubele. După ce au găsit la faţa locului, însă, inginerii silvici cred că sunt aproximativ 4500 de metri cubi de lemn de scos din pădure. Valoarea este estimată la 1,3 milioane de lei.

Gheorghe Sologiuc. activist de mediu: "Probabil că ar trebui să oprim defrişările ilegale şi atunci şi natura o să ţină  mai mult cu noi şi nu o să avem parte de asemenea fenomene ciudate, în România".

Nu sunt singurele pagube lăsate în urmă de furtună, la începutul lunii. Acoperişul unui bloc din comuna Şcheia a fost smuls de forţa vântului, iar peste zece apartamente de la etajele superioare au fost parţial distruse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Dezastrul după furtună: Mii de copaci rupţi din rădăcină. "Cel puţin în zona asta, eu nu ştiu să fi fost vreodată aşa ceva. Arborii sunt doborâţi în mai multe direcţii"