Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Diferenţa dintre benzină şi motorină. Cum se obţin şi ce proprietăţi au cei doi carburanţi

Părerile românilor sunt împărţite în legătură cu ceea ce se conduce mai uşor, maşinile pe benzină sau cele pe motorină, iar de aici, de obicei, se pornesc discuţii aprinse inclusiv despre ce reprezintă cei doi carburanţi şi ce proprietăţi au.

de Redactia Observator

la 22.08.2024 , 13:43

Părerile despre avantajele benzinei şi cele ale motorinei sunt împărţite
Părerile despre avantajele benzinei şi cele ale motorinei sunt împărţite - Profimedia

În România există, de când lumea şi pămăntul, o dilemă în legătură cu ce maşina ar fi mai bine să-ţi cumperi, pe benzină sau pe motorină. Iar de aici nu de puţine ori s-au iscat discuţii prin care subiectul a fost despicat în profunzime.

Interesant este că multă lume nu reuşeşte să facă diferenţa între benzină şi motorină şi, când vine vorba de maşini, oamenii se opresc strict asupra cifrelor seci care ne arată, într-un final, cât costă un "plin" de benzină faţă de cât costă un "plin" de motorină.

Principalele diferenţe dintre benzină şi motorină

Articolul continuă după reclamă

Există numeroase diferenţe între benzină şi motorină, mai ales când vorbim despre motoarele care funcţionează pe bază de astfel de carburanţi. Printre altele amintim că motoarele pe motorină sunt avantajate când vine vorba de performanţă şi distanţe lungi, însă motoarele pe benzină sunt avantajate când vine vorba de viteză şi putere.

Motorina poluează mai mult decât benzina, pentru că aceasta din urmă are un conţinut mai scăzut de sulf în compoziţia sa. În plus, motoarele care funcţionează pe bază de benzină fac mai puţin zgomot, în schimb, motoarele care funcţionează pe bază de motorină au o durabilitate mai mare.

Cum se obţine motorina şi ce proprietăţi are 

Conform specialiştilor, motorinele sunt combustibili petrolieri formați din amestecuri de hidrocarburi cu 12 până la 20 de atomi de carbon în moleculă, obținute din distilarea primară a petrolului în domeniul de temperatură de 220 – 360 ºC.

Din proprietăţi putem aminti că motorina are avantajul că necesită mai puţină rafinare şi este un combustibil mult mai sigur în exploatare, deoarece se aprinde mai greu decât benzina.

Proprietăţile benzinei

Benzina este un amestec lichid derivat din petrol prin distilare fracționată, care este compus în principal din hidrocarburi lichide și aromatice din familia benzenului. Benzina este folosită drept combustibil pentru funcționarea motoarelor cu ardere internă.

Benzina este folosită ca inhalant psihoactiv, este mult mai volatilă decât motorina sau kerosenul, din cauza aditivilor, şi se mai caracterizează și prin rezistență la detonație.

Ce se conduce mai uşor, maşina diesel sau pe benzină?

Când vine vorba de a conduce o maşină sau pe benzină, părerile sunt împărţite. Din această cauză, diferenţa dintre numărul de maşini diesel şi numărul de maşini pe benzină nu este foarte mare.

Cum spuneam şi mai sus, ambele tipuri de maşini au avantajele lor. Motoarele pe benzină sunt eficiente la viteze mari și în oraș, în timp ce motoarele diesel sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, oferind o autonomie mai mare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Ştiri sociale » Diferenţa dintre benzină şi motorină. Cum se obţin şi ce proprietăţi au cei doi carburanţi