Antena Meniu Search
x

Video Dorința de a-şi depăși limitele. Mai mulţi nevăzători, ghidaţi cu ajutorul sunetelor, au ieşit cu caiacele pe lac, la Cluj

Atunci când vrei să faci sport, nu există bariere! Au demonstrat-o, ieri, la Cluj, mai mulţi nevăzători din oraş care au ieşit cu caiacele pe lac. Un club sportiv le-a amenajat un traseu special, adaptat în aşa fel încât să fie ghidaţi de sunetele din mai multe boxe, fără să aibă nevoie şi de însoţitor.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 27.09.2022, 07:37

Vezi și

Trei boxe amplasate în trei puncte opuse ale lacului. Şi trei sunete diferite. Dar şi o vâslă special adaptată.

''Are un unghi de 60 de grade. Şi, în momentul în care ei vâslesc în dreapta să-şi dea seama cum o ţin pentru partea stângă.''

Mai exact, vâslesc spre zona dinspre care aud un anumit sunet, până când îl aud la intensitate maximă. Sistemul îi face independenţi pe nevăzători, spun antrenorii.

Ionuţ Stancovici, reprezentant club sportiv Caiac Smile: Să decidă ei! Şi atunci ei decid, se duc între sunete.

Pe acelaşi subiect

Cel care a dat startul a fost Alex Benchea, alpinistul "cu ochi albi", cel care a cucerit cele mai înalte vârfuri ale lumii. 

Alex Bencea, alpinist: Îmi place foarte tare sistemul acesta de ghidare prin sunet. Îmi fac o hartă mentală, apoi vin aici, la bază.

Traseul poate fi folosit gratuit de nevăzători

La eveniment a participat şi primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc. Edilul a vrut şi el să vadă dacă se descurcă. 

Emil Boc, primar Cluj-Napoca: Ştiu că mulţi ar dori să se scufude primarul, dar n-o să aveţi ocazia asta. Persoanele nevăzatoare să poată vâsli singure într-o canoie este un lucru dumnezeiesc, aş putea spune! Este un lucru inovativ sa folosesti sunetul ca mijloc de coordonare.

Traseul special amenjat pe lac va putea fi folosit gratuit de către nevăzători.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri sociale » Dorința de a-şi depăși limitele. Mai mulţi nevăzători, ghidaţi cu ajutorul sunetelor, au ieşit cu caiacele pe lac, la Cluj