Antena Meniu Search
x

EFECTUL BREXIT. Varşovia a anunţat că sute de mii de polonezi ar urma să PĂRĂSEASCĂ Marea Britanie! Ce se va întâmpla cu ROMÂNII

Activarea Brexitului aduce după sine schimbări majore în statutul imigranţilor din UE în Marea Britanie. Varşovia are deja estimări potrivit cărora între 100.000 şi 200.000 de polonezi care locuiesc în Regat s-ar putea întoarce acasă.

Activarea Brexitului aduce după sine schimbări majore în statutul imigranţilor din UE în Marea Britanie. Varşovia are deja estimări potrivit cărora între 100.000 şi 200.000 de polonezi care locuiesc în Regat s-ar putea întoarce acasă.

"Situaţia legată de Brexit, combinată cu îmbunătăţirea situaţiei socio-economice din Polonia, ar putea face ca unii polonezi (un număr estimativ cuprins între 100.000 şi 200.000) care locuiesc în prezent în Marea Britanie să decidă să revină în ţară", a precizat Ministerul Dezvoltării de la Varşovia, citată de Reuters, ca răspuns la o solicitare a unui parlamentar.

Aproximativ 916.000 de polonezi locuiesc în Regatul Unit, conform datelor din 2015 ale Biroului Naţional de Statistică din Marea Britanie.

Polonia vrea să atragă în acest an 30.000 de locuri de muncă britanice în domeniul furnizării de servicii, a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie guvernul de la Varşovia. Mai exact, cel mai mare stat membru al UE din Est vrea să atragă companiile care iau în considerare părăsirea Marii Britanii după ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Pe acelaşi subiect

Imigranţii europeni, pe agenda Camerei Lorzilor

Camera Lorzilor, Camera superioară a Parlamentului britanic, a reluat ieri examinarea proiectului de lege cu privire la declanşarea Brexitului prin studierea unui amendament cu privire la soarta celor trei milioane de cetăţeni europeni rezidenţi în Regatul Unit.

Camera Comunelor a aprobat deja textul, pe 9 februarie, cu 494 de voturi la 122.

În Camera Lorzilor, în care conservatorii aflaţi la putere sunt minoritari, dezbaterile au început săptămâna trecută şi urmează să continue luni şi miercuri, înainte de votul final, prevăzut pe 7 martie.

Guvernul doreşte ca ei să valideze textul fără să-l amendeze, pentru a evita astfel ca proiectul să treacă din nou prin Camera Comunelor. Acest lucru i-ar permite premierului Theresa May să declanşeze articolul 50 al Tratatului de la Lisabona în contextul în care şi-a stabilit ca dată-limită în acest sens sfârşitul lui martie.

Lunea trecută, când au fost deschise dezbaterile, May i-a îndemnat pe lorzi să nu blocheze textul. ”Nu vreau să văd pe cineva opunându-se voinţei poporului britanic”, care a votat cu 52% în favoarea unei ieşiri din UE în referendumul de la 23 iunie 2016, a spus ea.

Un amendament cu privire la soarta celor trei milioane de cetăţeni europeni care au reşedinţa în Regatul Unit urmează să fie studiat, în contextul în care Theresa May refuză să le garanteze drepturile înainte să obţină asigurări similare cu privire la britanicii care trăiesc în UE.

”Există o voinţă zdrobitoare de a face lucruri bune şi de a ne asigura că cetăţenii europeni au dreptul de a rămâne”, a declarat Dick Newby, liderul grupului liberal-democrat al lorzilor pentru ediţia de duminică a ziarului The Guardian.

Alt amendament urmează să ceară să se stabilească definitiv că Parlamentul va putea să se pronunţe asupra acordului final cu privire la Brexit.

”Noi nu vom bloca, distruge sau sabota textul care ne este prezentat. Indiferent care ne sunt părerile personale, dezamăgirile şi îngrijorările sincere faţă de viitor, nu este rolul Camerei”, a dat asigurări lunea trecută, în timpul dezbaterilor,  Angela Smith, şefa opoziţiei laburiste în Camera Lorzilor.

”Cu toate acestea, nu trebuie nici să dăm un cec în alb Guvernului”, a adăugat ea, afirmând că lorzii nu se lasă impresionaţi de ameninţările cu o reformă, agitate în cazul în care ar tergiversa adoptarea textului.

Lorzii, numiţi pe viaţă de către regină, ştiu că sunt urmăriţi. Surse apropiate Guvernului au amintit recent că opinia publică se întreabă asupra legitimităţii acestei adunări în care media de vârstă este de 70 de ani.

”Lorzii ar face mai bine să aibă în vedere propriul viitor în momentul dezbaterii proiectului de lege cu privire la articolul 50”, a avertizat fostul ministru conservator Dominic Raab.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » EFECTUL BREXIT. Varşovia a anunţat că sute de mii de polonezi ar urma să PĂRĂSEASCĂ Marea Britanie! Ce se va întâmpla cu ROMÂNII